Novi patriarh Porfirije (desno) je zagrebško-ljubljansko metropolijo vodil od leta 2014. Foto: EPA
Novi patriarh Porfirije (desno) je zagrebško-ljubljansko metropolijo vodil od leta 2014. Foto: EPA

Episkopi so se sešli v kripti beograjske cerkve svetega Save, kjer so najprej na tajnem glasovanju izbrali tri kandidate za vodenje Srbske pravoslavne cerkve.

V drugem krogu so ime vsakega od njih napisali na svoj listič in ga dali v ovojnico. Med tremi ovojnicami je nato eden od episkopov izbral novega patriarha.

Ko je bil izbran, so se oglasili zvonovi cerkve svetega Save. Druga dva izvoljena kandidata sta bila baški metropolit Irinej in banjaluški metropolit Jefrem.

59-letni Porfirije od leta 2014 vodil zagrebško-ljubljansko metropolijo

Zagrebško-ljubljanski metropolit, ki mu je ime Porfirije Perić, se je rodil v Bečeju v Srbiji leta 1961. Leta 1986 je diplomiral na pravoslavni fakulteti v Beogradu, leta 2004 pa je doktoriral v Atenah. V letih 2010 in 2011 je bil vojaški episkop, potem koordinator sodelovanja med SPC-jem in srbsko vojsko.

Vodenje zagrebško-ljubljanske metropolije je prevzel leta 2014 po smrti metropolita Jovana, ki jo je vodil od leta 1982.

Porfirije bo postal patriarh po smrti Ireneja, ki je v 91. letu starosti umrl 20. novembra lani. Irenej se je okužil z novim koronavirusom, ko je vodil pogrebno slovesnost za metropolitom Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohija, ki je prav tako umrl zaradi covida-19.

Vodstvo SPC tudi politično vprašanje

Izbira patriarha SPC-ja ni le cerkveno, temveč tudi politično vprašanje, saj je za vsakokratno srbsko oblast podpora SPC-ja zelo pomembna, tako pri notranjepolitičnih kot pri mednarodnih vprašanjih. To velja tudi za vprašanje Kosova. Porfirije velja po svojih izjavah za naklonjenega srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, navaja spletni portal Balkaninsight. Vučiću je bil sicer blizu tudi preminuli patriarh Irenej.

Metropolit Porfirije novi patriarh Srbske pravoslavne cerkve