V središču Pariza se je zbralo od 10.700 do 13.800 ljudi. Foto: Reuters
V središču Pariza se je zbralo od 10.700 do 13.800 ljudi. Foto: Reuters

V središču Pariza se je po ocenah policije zbralo približno 10.700 ljudi, po drugih ocenah pa jih je bilo 13.800. Policija, ki je v spopadih s protestniki ponekod tudi danes uporabila solzivec, je do zgodnjega popoldneva aretirala deset ljudi.

V celotni Franciji je zgodaj popoldne po podatkih policije protestiralo 17.400 rumenih jopičev, medtem ko so jih prejšnjo nedeljo ob isti uri našteli približno 22.000.

Današnji protesti potekajo že dvanajstič, odkar so se začeli novembra kot odziv na napoved povišanja cen goriva in padanju kupne moči Francozov.

Tokrat so se rumeni jopiči spomnili ranjenih v zadnjih mesecih in obsodili policijsko uporabo posebnega orožja za razganjanje množic, s katerim policisti v protestnike streljajo gumijaste naboje.

Francoska policija vztraja pri gumijastih nabojih

Na današnjih protestih so protestniki opozarjali pred policijskim nasiljem nad njimi. Foto: Reuters
Na današnjih protestih so protestniki opozarjali pred policijskim nasiljem nad njimi. Foto: Reuters

Vlada je v petek sporočila, da policija ne bo oklevala pri uporabi teh nabojev v primeru nasilja. Najvišje francosko upravno sodišče je policiji sicer dovolilo uporabo tega orožja, ki pa je v večjem delu Evrope prepovedano.

Notranji minister Christophe Castaner je dejal, da lahko tovrstno orožje ljudi poškoduje, a da ga "policisti morajo uporabiti, da se branijo pred tistimi, ki jih napadajo".

Do zdaj je bilo v protestih po uradnih podatkih poškodovanih 1.700 protestnikov in okoli 1.000 policistov.

Konec januarja je tako policija hudo poškodovala enega vodilnih aktivistov protestnega gibanja Jeroma Rodriguesa, ko ga je v oko zadel gumijasti naboj, zaradi česar bo ostal najverjetneje invalid.

Med udeleženci današnjih protestov je tudi Rodrigues, v znak solidarnosti z njim pa je tudi kar nekaj drugih protestnikov čez oko danes nosilo prevezo.

Macronu nekoliko višja podpora

Tudi na tokratnih protestih udeleženci francoskega predsednika Emmanuela Macrona obtožujejo, da ni v stiku z ljudmi, in ga pozivajo k odstopu. Medtem pa javnomnenjske ankete kažejo porast Macronove priljubljenosti po tem, ko je sprožil javno razpravo, s katero naj bi umirili protestnike.

Po eni izmed anket je Macronu od decembra podpora zrasla za štiri odstotne točke. Trenutno tako uživa 35-odstotno podporo, kaže anketa.

Medtem pa je skupina 59 francoskih odvetnikov danes objavila odprto pismo, v katerem so obsodili ostro obravnavo pripadnikov rumenih jopičev na sodiščih. Kot so opozorili, sodišča hitijo z izrekanjem sodb udeležencem demonstracij, pri tem pa ne spoštujejo njihovih pravic.