Zdaj ta dobivajo 7,9 milijona evrov, po napovedi pa se bo povišala na 15,8 milijona evrov, že zdaj pa je ta sredstva povečala za štiri milijone evrov.

Drevi ob 21.00: Sto let pozneje

Danes ob 21.00 na 1. programu TV Slovenija oddaja Sto let pozneje. Vabljeni k ogledu.

Jutri bomo na MMC-ju objavili MMCpodrobno o koroškem plebiscitu in njegovih posledicah. Vabljeni k branju!

Sredstva iz plebiscitnega daru ob stoti obletnici koroškega plebiscita, ki bo to soboto, naj bi bila po navedbah na Dunaju dodaten prispevek za podporo slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem. Dodatna sredstva naj bi bila namenjena predvsem za ohranitev kulture in jezika narodnih skupnosti.

V Avstriji živi šest avtohtonih narodnih skupnosti; Slovenci na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, Hrvati in Romi na Gradiščanskem, Madžari na Gradiščanskem in Dunaju ter Čehi in Slovaki na Dunaju.

10. oktobra bo minilo 100 let od koroškega plebiscita. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
10. oktobra bo minilo 100 let od koroškega plebiscita. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Avstrijska ministrica, ki je pristojna za manjšine, Susanne Raab je glede podvojitve sredstev dejala, da gre za "mejnik", ki odraža "močan signal" avstrijske zvezne vlade o velikem pomenu, ki ga pripisuje narodnim skupnostim v Avstriji in izraz "zgodovinske odgovornosti".

"Moč Avstrije je vedno bila raznolikost ljudi, ki živijo v naši državi," je v odzivu dejal podkancler Werner Kogler. Dodal je, da "vsaka narodna skupnost bogati našo kulturo in našo družbo".

Zadovoljstvo manjšinskih organizacij

Predsedniki vseh treh krovnih organizacij koroških Slovencev so nad potezo avstrijske vlade izrazili zadovoljstvo.

Predsednik NSKS-ja Valentin Inzko je poudaril, da je to prvo povečanje financiranja po 25 letih. Slovenija je po njegovih besedah vedno prispevala več sredstev za narodno skupnost kot Avstrija, zdaj pa se bo to verjetno nekoliko izravnalo. "To je tudi pravično. Ne more biti tako, da Avstrija, ki je statistično bogatejša, da manj kot Slovenija," je dejal.

Po njegovih besedah so imeli glavno vlogo avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, kancler Sebastian Kurz, podkancler Werner Kogler in poslanka Zelenih v avstrijskem parlamentu, koroška Slovenka Olga Voglauer.

Predsednik SKS-ja in župan Globasnice Bernard Sadovnik je dejal, da gre za "pomemben mejnik avstrijske manjšinske politike in zgodovinski znak", da Avstrija "ne želi samo ohraniti kulturne in jezikovne raznolikosti dežele, ampak jo želi tudi še posebej pospeševati".

Predsednik ZSO-ja Manuel Jug je ocenil, da je danes gotovo zgodovinski dan za slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem. "To je nedvomno velik in zgodovinski korak pri zaščiti in krepitvi slovenske narodne skupnosti. Republika Avstrija je po dolgih letih končno naredila pomemben in potreben korak za ohranjanje jezikovne in kulturne raznolikosti. Ta sredstva naj bi bila predvsem namenjena za področja izobraževanje, jezik, kultura in mediji."