Hodnik v hotelu po požaru. Foto: Reuters
Hodnik v hotelu po požaru. Foto: Reuters

Požar je izbruhnil okoli ene ure zjutraj, približno 65 gasilcem pa ga je s pomočjo 13 gasilskih vozil uspelo pogasiti šele tri ure pozneje, so sporočile oblasti.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je požar izbruhnil v drugem nadstropju hotela z 273 sobami. Policija je sprožila preiskavo, ki naj bi ugotovila vzrok požara. Ni znano, koliko ljudi je bilo v hotelu v času požara.

"Ponoči smo izgubili osem življenj," je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zapisal na Facebooku. To se ni zgodilo zaradi vojne ali obstreljevanja, ampak zaradi malomarnosti in zanemarjanja osnovnih varnostnih standardov, je poudaril.

Zagotovil je, da bo "osebno poskrbel", da bodo odgovorni kaznovani "v skladu z zakoni", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass naj bi pregled požarne varnosti hotela potekal julija letos, vendar se je lastnik vmešal in pregleda ni dovolil.

Reševalne skupine so med preiskavo kasneje našle še eno truplo.

Štirje v kritičnem stanju

Po predsednikovih navedbah so med poškodovanimi štirje v kritičnem stanju. Mestne oblasti so sporočile, da so na območju okoli hotela evakuirale približno 150 ljudi.

Odesa, pristaniško mesto ob Črnem morju, leži približno 500 km južno od ukrajinskega glavnega mesta Kijev in je tudi obmorsko letovišče, ki poleti privablja številne turiste.