Poročilo predlaga stroge ukrepe. Foto: EPA
Poročilo predlaga stroge ukrepe. Foto: EPA

Poročilo CPT-ja, ki je bil na obisku v BiH-u od 11. do 21. junija 2019, navaja, da je delegacija odbora prejela številne navedbe o fizičnih in psihičnih zlorabah zapornikov, ki so jih zagrešili organi pregona Federacije BiH-a.

Resnost navedb o zlorabah, kot so falaka (udarci po podplatih), posilstva z gumijevkami, navidezne usmrtitve s pištolo, bi lahko po mnenju odbora že pomenila mučenje, opozarja odbor v poročilu in dodaja, da so zaporniki tudi navajali, da so jih policisti pretepali z rokami, lesenimi palicami in električnimi kabli.

Tovrstno prakso naj bi izvajali predvsem kriminalistični inšpektorji in pripadniki enot za posebne intervencije, da bi od osumljencev kaznivih dejanj izsilili priznanje.

"Potrebni bi bili strogi ukrepi, s katerimi bi spodbujali spremembo," navaja poročilo. Odbor Sveta Evrope pri tem predlaga uvedbo avdio- in videosnemanja policijskih pogovorov z osumljenimi in da bi bilo treba zagotoviti, da bi bili zdravniški pregledi priprtih kriminalnih osumljencev temeljiti in zaupni.

Poročilo tudi navaja, da preiskave policijskih zlorab niso bile učinkovite, saj da niso bile izpeljane pravilno in tudi temeljito ne, in da jih ni mogoče imeti za nepristranske in neodvisne.

Policija v BiH-u po navedbah CPT-ja tudi ne spoštuje v celoti pravice do odvetnika, otežen je dostop do zdravnika, izjema so nujni primeri.

Izpostavljene razmere v Sarajevu in Mostarju

Poročilo posebej opozarja na razmere v zaporih v Sarajevu in Mostarju, kjer so zaporniki v svojih celicah zaprti tudi do 23 ur dnevno, ženske zapornice pa pogosto nimajo rednega dostopa do zunanjih prostorov in kopalnic. Prav tako je v teh zaporih slaba zdravstvena oskrba zapornikov.

V zaporu v Banjaluki je odbor na drugi strani v primerjavi s prejšnjimi obiski zaznal izboljšanje ozračja med osebjem in zaporniki. Kot pozitivno poročilo poudarja odprtje posebne bolnišnice za forenzično psihiatrijo v mestu Sokolac in hkrati priporoča stabilno financiranje ustanove.

Pristojne oblasti BiH-a so v odgovoru navedle podrobne informacije, posebno o ukrepih nekaterih policijskih agencij, ki so sobe za zaslišanje osumljenih opremile z opremo za avdio- in videosnemanje, ter izobraževanje kriminalističnih inšpektorjev glede poteka preiskovalnih pogovorov. Prav tako so sprejeli ukrepe za izboljšanje gmotnih razmer ter režimov v zaporih in povečali število osebja v njih.