Letošnja politična pomlad je na Madžarskem zelo burna. Praktično ne mine dan brez vsaj manjšega protesta. Foto: Luka Hvalc/Val 202
Letošnja politična pomlad je na Madžarskem zelo burna. Praktično ne mine dan brez vsaj manjšega protesta. Foto: Luka Hvalc/Val 202

Zadnji tedni so na Madžarskem zelo burni. Zaradi pomilostitve s pedofilijo povezanega človeka blizu vladajoči stranki sta najprej odstopili predsednica države in pravosodna ministrica. Ministričin nekdanji mož Peter Magyar je nato kot žvižgač razkril nekatere rabote stranke Viktorja Orbana in postal njegov glavni izzivalec. Madžarski premier medtem ob slabih gospodarskih kazalnikih grmi proti Evropski uniji in se brati z Donaldom Trumpom. Je Madžarska res pred velikimi spremembami ali gre le še za en vihar v kozarcu Blatnega jezera? Lahko Orban, ki bo poleti prevzel predsedovanje Svetu Evropske unije, res še enkrat zatrese bruseljsko politiko ali pa smo priča njegovemu labodjemu spevu? Koliko si Madžari v resnici želijo sprememb?

Madžarska: Težave v Orbanovem kraljestvu

Na cvetno nedeljo popoldne je v središču Budimpešte protestiralo kakšnih 30, predvsem starejših Madžark in Madžarov. Vzklikali so gesla proti Orbanovemu vplivu na nacionalno radiotelevizijo in na druge medije. Udeleženka gverilskega miniprotesta je med deljenjem letakov dodala, da gre za civilno iniciativo, brez političnega ozadja, da si želijo le svobodnih medijev. Orban Buktato oziroma v prostem prevodu Orban naj pade je majhna in ne preveč vplivna skupina sicer zagretih protestnikov. A njihov shod je simptomatičen za dogajanje na Madžarskem v zadnjih tednih.

Številni so vzhičeni ob pojavu novega obraza, ampak izkušnje nas učijo, da je to navdušenje morda pretirano. Orbanov odpadnik Peter Magyar je kot nekakšen popband, okrog katerega je veliko histerije, čas pa bo pokazal, koliko je vreden.

Marton Gergely, urednik tednika HGV

Nepričakovani politični pretresi

Letošnja zgodnja pomlad je namreč za zdaj predvsem v Budimpešti kar nekoliko nepričakovano prinesla veliko političnega vrenja. To je potrdil tudi Marton Gergely, novinar in urednik gospodarsko-političnega tednika HVG. Revija, ki ima naklado okrog 20 000 izvodov in velja za enega redkih medijev, kritičnih do premierja Viktorja Orbana.

"Začelo se je z velikim škandalom in odstopom predsednice Katalin Novak. Ta je pomilostila moškega, ki je prikrival spolne zlorabe otrok. Odstopila sta tudi pravosodna ministrica in protestantski škof, ki je podprl pomilostitev spornega namestnika direktorja doma za otroke in mladostnike. Zanimivo, da so vsi trije odstopili na poziv premierja Viktorja Orbana, kar je predvsem za predsednico in škofa nenavadno, saj premier ne sme posegati v avtonomnost predsedniške funkcije in cerkvene oblasti."

Predvsem odstop pravosodne ministrice Judit Varga, ki je podpisala sporno pomilostitev, je sprožil politično krizo. Takoj po njenem odstopu se je namreč odzval ministričin nekdanji mož in pomembni sodelavec Orbanovega Fidesza Peter Magyar. Dejal je, da si ne želi biti več del sistema, kjer se pravi krivci skrivajo za ženskimi krili. Škandal je še toliko bolj dvoličen, ker se oblast očitno spreneveda pri pedofilih, hkrati pa ščuva proti skupnosti LGBT, ki da ogroža otroke.

Marton Gergely je urednik tednika HVG, enega redkih do Orbana kritičnih medijev. HVG je znan po provokativnih naslovnicah, na eni izmed njih so upodobili Orbana, kako čisti čevlje Putinu. Foto: Luka Hvalc/Val 202
Marton Gergely je urednik tednika HVG, enega redkih do Orbana kritičnih medijev. HVG je znan po provokativnih naslovnicah, na eni izmed njih so upodobili Orbana, kako čisti čevlje Putinu. Foto: Luka Hvalc/Val 202

Nekdanji zaveznik izziva Orbana

V zadnjih tednih Magyar zelo neposredno kritizira Orbana in njegov krog, med drugim jima očita korupcijo in nepojasnjeno bogatenje. Petnajstega marca je na protestih v Budimpešti zbral 40 000 ljudi. Orbana in Fidesz je obtožil, da vsako leto za propagando zapravita več milijard forintov. Hkrati je napovedal ustanovitev stranke in kandidaturo na volitvah.

Urednik Marton Gergely se strinja, da je Magyar izbral pravi trenutek za napoved politične kariere in da ima potencial, a njegove poteze porajajo tudi številna vprašanja.

"Ne vemo, koliko resnice je v Magyarjevem žvižgaštvu, dejstvo namreč je, da je bil dolga leta zelo zvest član širšega Orbanovega kroga. Številni so vzhičeni ob pojavu novega obraza, ampak izkušnje nas učijo, da je to navdušenje morda pretirano. Magyar je kot nekakšen popband, okrog katerega je veliko histerije, čas pa bo pokazal, koliko je vreden."

Previdnost je razumljiva, saj je imel Orban že kar nekaj močnih izzivalcev, a na koncu prav nihče ni bil uspešen. Vprašanje je, ali lahko Magyar še pravočasno pred evropskimi volitvami ustanovi svojo stranko, obstaja možnost, da prevzame kakšno izmed obstoječih … Kot evropski poslanec bi imel dobro izhodišče, da zares izzove Viktorja Orbana na parlamentarnih volitvah, ki bodo šele čez dve leti. Do takrat se lahko še marsikaj spremeni, tudi zaradi zelo specifičnega madžarskega volilnega sistema, ki favorizira dve veliki stranki, kar pomeni, da brez predvolilnih koalicij na opozicijski strani ne gre. To pa predstavlja velik izziv in veliko prilagajanja med zelo razbitimi opozicijskimi strankami, ki so do Magyarja kot Orbanovega odpadnika skeptične.

Imamo zbirko fotografij spornih projektov, ki so sofinancirani z evropskim denarjem. V neki vasi so na primer postavili razgledni stolp, visok 40 centimetrov.

Miklos Ligeti,Transparency International

Arogantnost je lahko tudi prednost

Stefano Bottoni je italijanski zgodovinar. Poglobljeno raziskuje tudi Madžarsko, od koder prihaja njegova mama, živi in dela med Firencami in Budimpešto. Lani je izdal odmevno knjigo o Orbanovi obsesiji z močjo, velja tudi za pronicljivega komentatorja aktualnega političnega dogajanja. Občasno se oglaša na Radiu Capodistria in v novogoriški reviji Razpotja.

"Mislim, da je Peter Magyar začutil politično vrzel. Ima vse možnosti za uspeh. Prihaja iz Fideszovega sistema, ki ga pozna do obisti, lahko predvidi Orbanove prihodnje poteze in se izogne pastem, ki mu jih bodo nastavljali. Kot nekdanji mož zelo vplivne pravosodne ministrice, s katero imata tri otroke, dobro pozna tudi ozadja in neformalne metode dela. Ve, kako se je Orbanova ekipa lotevala demontaže pravosodnega in drugih sistemov. Ni zanemarljivo, da prihaja iz pomembne pravniške družine, ki velja za staro budimpeško elito. Zmerno konservativno, desnosredinske provenience, vsekakor pa nenaklonjeno levičarskim idejam. Ta elita se je brez težav znašla v Orbanovem ozvezdju, zdaj pa je začutila trenutek za revolt. In to zagotovo skrbi Orbana, saj se zaveda, da gre za notranjo konkurenco, ki nima veliko izgubiti, hkrati pa je oborožena z znanjem, omrežjem in obremenjujočimi dokazi."

Da gre za neke vrste mladega Orbana, vzbuja tudi dvom pri levosredinsko orientirani opoziciji in tudi pri redkih še obstoječih opozicijskih medijih. Ne verjamejo, da je Magyar zares novi mesija in da mu lahko uspe, kar ni nikomur v zadnjih 14 letih.

"Imam občutek, da ima Magyar nekaj več. Prihaja iz sistema in je aroganten. Imel sem ga priložnost spoznati, najini otroci so skupaj trenirali nogomet in vedel se je zelo vzvišeno, kot verjetno pritiče možu vplivne Orbanove pravosodne ministrice. Osebno je vse prej kot simpatičen, a to na Madžarskem ni nujno slabo. Magyar ima mobilizacijsko moč. Ljudje si želijo sprememb, nekega novega obraza."

Mobilizacijsko moč je Peter Magyar pokazal tudi pred dnevi, ko je najprej objavil nov tajni posnetek, ki namiguje na konkretno korupcijo v Orbanovi vladi in na vmešavanje v delo tožilstva. Nekaj ur pozneje se je v središču Budimpešte zbralo več tisoč protestnikov, ki so zahtevali odstop državnega tožilca Petra Polta in tudi Viktorja Orbana.

Rajmond Perzse je direktor zagonskega podjetja Agroloop. S podjetniškim okoljem na Madžarskem je zadovoljen, računa, da bodo kmalu postali resen igralec na tržišču krmil za živino. Foto: Luka Hvalc/Val 202
Rajmond Perzse je direktor zagonskega podjetja Agroloop. S podjetniškim okoljem na Madžarskem je zadovoljen, računa, da bodo kmalu postali resen igralec na tržišču krmil za živino. Foto: Luka Hvalc/Val 202

Viktor Orban žuga Evropski uniji

Seveda pa Viktor Orban nikakor ne sedi križem rok. Tudi on je ob obletnici madžarske revolucije proti habsburški monarhiji leta 1848 pripravil množičen shod v središču Budimpešte in grmel proti Evropski uniji. Orban je na shodu dejal, da so evropske volitve priložnost za Madžarsko in da če želijo braniti svobodo in suverenost Madžarske, nimajo druge izbire, kot da zasedejo Bruselj. Dodal je, da bodo odkorakali v Bruselj in sami prinesli spremembe v Evropsko unijo.

Novinar in urednik Marton Gergely: "Orban je že popolnoma v predvolilni kampanji in tako moramo tudi razumeti njegove nastope. Želi prehiteti Bruselj in vnovič zajahati populistične valove. Ti so v Evropi zelo močni, a Orban ima težavo, da ni več mlad in svež, nima več glavne vloge med evropskimi populisti. Zagotovo ga je zasenčila Giorgia Meloni, verjetno tudi Marine Le Pen. To ga zagotovo močno boli. Ne bi želel užaliti Janeza Janše, ampak ko Orban na Madžarskem organizira mednarodna politična srečanja, je glavna zvezda Janša, ne pa Melonijeva. Orban je obkrožen s propadlimi premierji, kot sta vaš Janša in nekdanji češki predsednik vlade Babiš."

Orban realno lahko računa na zmago na madžarskih evropskih volitvah in hkrati špekulira, da bi lahko desni populisti vplivali na imenovanje novega predsednika ali predsednice Evropske komisije. Morda se bo zgodilo tudi izsiljevanje z blokiranjem glavnih kandidatov, kot se je že zgodilo v primeru Jean-Clauda Junckerja in Manfreda Webra.

"Orban potrebuje denar. Orban potrebuje evropski denar, da pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami 2026 pokaže, kako sposoben je. In za ta denar je na evropskem parketu pripravljen trgovati."

Mlada violinistka Lili Simon se je rodila leta 2004, na junijskih evropskih volitvah bo sploh prvič imela volilno pravico. Foto: Luka Hvalc/Val 202
Mlada violinistka Lili Simon se je rodila leta 2004, na junijskih evropskih volitvah bo sploh prvič imela volilno pravico. Foto: Luka Hvalc/Val 202

Slabe gospodarske razmere

Madžarska se poleg politične krize spoprijema tudi z vse več konkretnimi težavami, ki jih ljudje občutijo v vsakdanjem življenju. Inflacija je nadpovprečno visoka, gospodarstvo stagnira, v letu 2023 je padel bruto družbeni proizvod, cene so vsaj v Budimpešti zelo visoke, plače in pokojnine pa seveda daleč pod evropskim povprečjem.

Lili Simon je stara 19 let. Končuje glasbeni konservatorij v Budimpešti. Z razpoloženjem v državi ni zadovoljna: "Najbolj me motita pasivnost in predvsem nemotiviranost profesoric in profesorjev."

Učiteljice in učitelji na Madžarskem formalno še vedno stavkajo, sogovornica pravi, da si želi drugačne energije. Kot nadarjena violinistka se pripravlja na sprejemne izpite v tujini, želi si na Nizozemsko ali celo v Združene države Amerike: "Številni mladi so jezni, a hkrati vse bolj pasivni. Sama ne bom obupala. Prvič bom imela volilno pravico in se nameravam udeležiti evropskih volitev, tudi po morebitnem študiju v tujini bi se rada vrnila na Madžarsko."

Viktor Orban je že večkrat dokazal, da veliko bolje pozna šibke točke evropske politike, kot evropska politika pozna njegove slabosti.

Luka Lisjak Gabrijelčič, raziskovalec na CEU v Budimpešti

Najbolj skorumpirana država v EU-ju

Slabo voljo v kritičnem delu madžarske družbe vzbujajo tudi občutki nekakšne nadzorovane demokracije, kar potrjujejo tudi neodvisni mednarodni podatki. Madžarska ima takoj za Grčijo in Malto najslabši indeks medijske svobode v Evropski uniji, po podatkih Transparency International pa je celo najbolj skorumpirana država v Uniji.

Miklos Ligeti je vodja pravne službe v madžarski izpostavi Transparency International. Pravi, da je skrb vzbujajoč indeks korupcije logična posledica dogajanja po letu 2010, ko je korupcija v državi postala glavna metoda pri vladanju in poslovanju.

Korupcija se na Madžarskem ni začela z Orbanom, a se je v 14 letih njegove neprekinjene vladavine zažrla v vse pore družbe. Najodmevnejši je primer z vzhoda Madžarske, kjer je neki župan, član Fidesza, pridobil 160.000 evrov evropskih sredstev za gozdno sprehajalno pot med krošnjami na njegovem zemljišču. Ena izmed težav je v tem, da je še pred graditvijo posekal vsa drevesa, prodal les in nato sredi goloseka z evropskim denarjem postavil popolnoma nesmiselno sprehajalno pot med krošnjami.

Miklos Ligeti je vodja pravne službe v madžarski izpostavi Transparency International, ki mu Orbanovi krogi očitajo, da jih sofinancira George Soros. Foto: Luka Hvalc/Val 202
Miklos Ligeti je vodja pravne službe v madžarski izpostavi Transparency International, ki mu Orbanovi krogi očitajo, da jih sofinancira George Soros. Foto: Luka Hvalc/Val 202

"Gre za simboličen in zelo poveden primer, kaj vse se dogaja z evropskim denarjem, kako zvito ga oblast deli za popolne nesmisle in kako prek različnih poti konča v zasebnih žepih. Imamo celo zbirko fotografij, ki dokazujejo različne druge z evropskim denarjem sofinancirane projekte, naj recimo omenim graditve neke fiktivne turistične vasi, v kateri so postavili razgledni stolp, visok 40 centimetrov. To so primeri, ki jih je preprosto opaziti, večji problem je z evropskim denarjem preplačana gradnja pomembnejše infrastrukture, od železnic do avtocest."

Madžarska nima protikorupcijske komisije, obstaja samo posvetovalni organ brez pooblastil in moči. Madžarski Transperency International, ki mu Orbanovi krogi očitajo, da ga sofinancira Sorosev Open Society Institute, tesno sodeluje tudi s protikorupcijskimi organi sosednjih držav.

"Sodelujemo s kolegi na Balkanu, znana so Orbanova prijateljstva s politiki v Srbiji in Republiki Srbski. V stikih smo s kolegi na Češkem, Slovaškem, v Italiji, tudi v Sloveniji … Madžarska vlaga v različne projekte blizu lokalnim oblastem, tudi v Sloveniji je Orban skušal s financiranjem medijev pomagati ostati Janši na oblasti."

Avstrijski mediji pa so te dni objavili izpoved izvršnega direktorja Spara, da je Orban prek svojega sorodnika želel prevzeti madžarski del te trgovske verige. Ko so to možnost zavrnili, so jim povečali davke na dobiček in omejili cene. Zato Spar del svojega madžarskega kapitala previdnostno seli v Švico.

Eden od protestov v preteklosti. Foto: EPA
Eden od protestov v preteklosti. Foto: EPA

Z delovanjem države sem zadovoljen, vlada je naklonjena podjetniškim pobudam, davki so znosni, ne bi šel v tujino.

Rajmond Perzse, direktor zagonskega podjetja Agroloop

"Država zna podpreti podjetniške iniciative"

Seveda pa na Madžarskem niso vsi nezadovoljni z življenjem, tudi priložnosti za poslovni preboj nedvomno obstajajo. Rajmond Perzse je generalni direktor zagonskega podjetja Agroloop.

V bližini letališča v Budimpešti ima od leta 2020 ustanovljeno zagonsko podjetje, neke vrste farmo oziroma rastlinjak, v katerem gojijo posebno vrsto žuželk, črne bojevniške muhe, s katerimi proteinsko oplemenitijo predelane ostanke hrane. Končni proizvod je inovativna trajnostna hrana za živali. Vse skupaj zveni kot nišni in eksotični posel, a Agroloop je pridobil več kot 18 milijonov evrov naložb, se poslovno povezal z največjo madžarsko mešalnico živalske hrane in kmalu bo resen igralec na tržišču krmil.

"Zadovoljen sem s poslovnim okoljem na Madžarskem, država zna podpreti podjetniške iniciative, tudi davki so do podjetniških pobud prijazni. Naši sosedje v poslovni coni so tuja podjetja, ki proizvajajo baterije za električne avtomobile in so Madžarsko izbrala prav zaradi ugodnih finančnih razmer."

32-letni Rajmond je diplomiral iz ekonomije, je poročen in oče dveh otrok. Ne razmišlja, da bi poslovne izzive iskal zunaj Madžarske. Pravi, da je nedvomno prednost, da je država članica Evropske unije in da je v Budimpešti zelo zadovoljen. Političnih razmer ne želi komentirati.

Kockanje s Trumpom in Putinom

Slovenski zgodovinar Luka Lisjak Gabrijelčič že vrsto let živi in dela v Budimpešti, je raziskovalec na Centralni evropski univerzi − CEU. Trenutno politično pomlad na Madžarskem postavlja v širši kontekst: "Razmere so napete, prevladuje občutek trajajočega absurda in stagnacije. Razen najbolj trdnim Orbanovim podpornikom je vsem jasno, da je režim v globoki krizi."

Lisjak Gabrijelčič pravi, da Orban tako bojevitih govorov ni imel od leta 2006 in da se očitno zaveda težavnosti položaja.

"Zaradi blokade evropskih sredstev je Madžarska v težkem položaju. Jasno je postalo, da lahko sicer renči, a da se na koncu ukloni. Ob dejstvu, da je forint v slabem stanju, je Madžarska še bolj odvisna od evropskega denarja. Orban zdaj vse stavi na zmago Donalda Trumpa na ameriških volitvah. To je tvegana igra. Če se uresniči, bo nedvomno to znal unovčiti in bo lahko okrepil svoj režim. Če Trump ne bo zmagal, bo to imelo posledice. Po drugi strani pa je Orban že večkrat dokazal, da veliko bolje pozna šibke točke evropske politike, kot evropska politika pozna njegove slabosti."

Orban je vse bolj izoliran. Tako rekoč nihče od vodilnih populistov ne podpira Putina, njegovo kockanje z Rusijo se vse bolj kaže kot strateška napaka. Orban zdaj skuša kockati tudi s podporo Trumpu, ne bi se čudil, če bi kapital iz Orbanovega kroga prek okljukov pomagal financirati Trumpovo kampanjo.

Stefano Bottoni, avtor knjige o Orbanovi moči

Stefano Bottoni pri Orbanovem kockanju s podporo Putinu in z obiskom pri Trumpu vidi zadnjo možnost iskanja dodatnega denarja. Z brezkompromisno podporo Putinu se je po njegovem mnenju Orban uštel, saj je ostal sam, njegova populistična naravna zaveznica Giorgia Meloni je na primer pri podpori Ukrajini povsem na strani evroatlantskega zavezništva.

"Orban je vse bolj izoliran. Tako rekoč nihče od vodilnih populistov ne podpira Putina, njegovo kockanje z Rusijo se vse bolj kaže kot strateška napaka. Orban zdaj skuša kockati tudi s podporo Trumpu, ne bi se čudil, če bi kapital iz Orbanovega kroga prek okljukov pomagal financirati Trumpovo kampanjo. To bi lahko ob Trumpovi zmagi rešilo Orbana in mu prineslo svež denar. Nenavadno je, kako toplo ga je sprejel Trump, popolnoma pravilno je izgovoril njegovo ime in funkcijo, kar ob prejšnjem obisku ni bil običaj."

Madžarska bo od 1. julija 2024 predsedovala Svetu Evropske unije. Kaj to pomeni za evropsko zvezo glede na Orbanovo zaostreno retoriko? Luka Lisjak Gabrijelčič: "Orban vedno išče dodaten kaos, v katerem lahko izkoristi svoje prednosti. Predsedovanje Svetu EU-ja je bolj simbolična funkcija, ki nima realne politične teže. Vsekakor pa čisto brez vpliva ne bo. V času, ko je EU v pričakovanju politične nestabilnosti v ZDA, vse skupaj ustvarja dodatno nelagodje. V tem kontekstu imeti Orbana za govornika evropskih držav ne bo brez posledic. Trenja bodo. Kadar ima Orban težave doma, skuša to nadomestiti z iskanjem zunanjih sovražnikov, in to ne bo brez posledic."

Madžarska skozi klovnove oči

Nekoliko zunaj mestnega središča Budimpešte, v drugem okrožju, je v velikih prostorih nekdanje šole zanimiv gledališki in produkcijski prostor, ki gosti različne neodvisne umetnike z različnih področij.

Lacek Takács je svobodni umetnik, država samostojnih  kulturnikov ne podpira kot na primer Slovenija. Občasno je tudi klovn. Skozi oči klovna se mu zdi Madžarska smešna država. Foto: Luka Hvalc/Val 202
Lacek Takács je svobodni umetnik, država samostojnih kulturnikov ne podpira kot na primer Slovenija. Občasno je tudi klovn. Skozi oči klovna se mu zdi Madžarska smešna država. Foto: Luka Hvalc/Val 202

Lacek Takacs se je rodil leta 1991 v bližini takrat novonastale madžarsko-hrvaške meje. Po študiju je ostal v Budimpešti, kjer deluje kot plesalec, ulični gledališčnik, sodeluje tudi s cirkusom … Pogosto se sprehaja po ulicah kot klovn.

"Smešno!" odgovori na vprašanje, kako vidi moderno Madžarsko skozi oči klovna. Pravi, da na ulici zazna veliko dobre volje in nasmeškov, ki pa so včasih tudi cinični. Veliko mladih njegove generacije je pasivnih in ne verjamejo več v spremembe … Zakaj je tako, nima odgovora, ne želi pa razvijati teorij zarote.

Zgodovinar in analitik madžarske družbe Stefano Bottoni ocenjuje, da morebitna sprememba na vrhu oblasti na Madžarskem ne bo sama po sebi odpravila pasivnosti in prinesla hitrih strukturnih in družbenih sprememb.

"Orbanov sistem je zelo globoko spremenil madžarsko družbo, tako dojemanje samih sebe kot tudi pogled na druge. Formalna sprememba ne bo takoj prinesla napredka, pomislite, kljub koncu tako fašizma kot komunizma se njuni okruški vsakič znova pojavijo v sicer relativno trdnih demokracijah. Vzpostaviti normalno demokracijo na Madžarskem bo velik izziv, kmalu bodo imeli volilno pravico mladi, ki so se rodili pod Orbanovo oblastjo. Ne poznajo drugačne demokracije in njim jo bo treba razlagati od začetka. To bo dolg proces."