Erdogan in Orban. Foto: Reuters
Erdogan in Orban. Foto: Reuters

Kot je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI pojasnil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, bosta voditelja o vprašanju Švedske govorila še jeseni, ker sta parlamenta obeh držav trenutno na počitnicah.

"Dogovorili smo se, da se bomo nenehno posvetovali, ostali v stikih in se obveščali o stanju parlamentarnih postopkov in njihovem napredku," je dejal.

Med 31 članicami zavezništva sta Madžarska in Turčija še edini, ki nista ratificirali švedskega pristopnega protokola. Zaradi zadržanosti do vstopa Švedske je bila letos v Nato sprejeta samo Finska, čeprav sta državi za vstop zaprosili skupaj.

Strateško partnerstvo obeh držav

Szijjarto je dodal, da Madžarska in Turčija ohranjata strateško partnerstvo, medtem ko sta se že prej dogovorili o še tesnejšem sodelovanju. S tem namenom bo Erdogan znova obiskal Budimpešto 18. decembra in se udeležil srečanja strateškega sveta za sodelovanje med državama na visoki ravni ter podpisal sporazum med državama o sodelovanju in medsebojni pomoči med izrednimi razmerami.

Poudaril je veliko in nepogrešljivo vlogo Turčije pri zagotavljanju oskrbe Madžarske z energijo, saj v državo velik del zemeljskega plina prihaja po turškem plinovodu. Njena vloga pa se bo še povečala, ko bo stopil v veljavo dogovor Madžarske in Azerbajdžana o transportu zemeljskega plina in ko bo plin v Evropo začel izvažati Turkmenistan, je dodal.

Dodal je še, da se bo začelo novo obdobje v odnosih med državama zaradi dogovora o nakupu 275 milijonov kubičnih metrov plina od turškega podjetja Botas v prihodnjih letih.

Državi bosta po Szijjartovih besedah začeli pogovore o brezplačnem skladiščenju turškega plina na Madžarskem.

Dogovor s Srbijo o dobavi plina

Z Orbanom in Erdoganom se je danes v Budimpešti ločeno sestal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Pogovor z Erdoganom je označil kot odprt, govorila pa sta o aktualnih dvostranskih in regionalnih vprašanjih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Z Orbanom pa sta govorila predvsem o zagotavljanju energetske varnosti.

Al Džazira poroča, da se je Madžarska s Srbijo dogovorila o možnosti povečane dobave ruskega plina skozi Srbijo, če bo Ukrajina prekinila dogovor z Rusijo o tranzitu plina čez svoje ozemlje.

Madžarska dobi okoli 80 odstotkov plina iz Rusije in je močno nasprotovala sankcijam zoper ruske energente, ki jih je predlagal EU.

Z Orbanom sta se srečala tudi predsednik bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske Milorad Dodik in njegova tesna sodelavka, srbska članica predsedstva BiH-a Željka Cvijanović.