"Sledi svojemu voditelju," so na transparent zapisali protestniki protinacističnega protesta v Budimpešti. Foto: Reuters

Sobotno zborovanje neonacistov sta organizirali skrajno desni skupini Legio Hungaria in Hungarian Hammerskins. Nekateri udeleženci so se shoda udeležili oblečeni v uniforme nemške ali madžarske vojske iz druge svetovne vojne in nosili zastave desničarskih organizacij.

Nekateri tuji udeleženci shoda so mahali z zastavami francoskega kvizlinškega vichyjskega režima in nemškega Tretjega rajha, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Udeleženci neonacističnega shoda v Budimpešti. Foto: Reuters
Udeleženci neonacističnega shoda v Budimpešti. Foto: Reuters

Protestirali tudi protinacistični aktivisti
Približno 700 metrov od shoda neonacistov so potekale demonstracije protifašističnih aktivistov, med njimi tudi članov mednarodne Antifašistične akcije, ki so ob spremljavi bobnov in žvižgih vzklikali protinacistična gesla. Skušali so tudi prebiti policijski kordon in shod preprečiti z dimnimi bombami, a jim to ni uspelo.

Udeleženci antifašističnega shoda. Foto: Reuters
Udeleženci antifašističnega shoda. Foto: Reuters

Policija je demonstracije sprva prepovedala, a je sodišče v Budimpešti, sklicujoč se na pravico do zborovanja, prepoved odpravilo. Dogodek je minil brez incidentov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.