Srbi na severu Kosova že dolgo zahtevajo ustanovitev skupnosti srbskih občin. Foto: AP
Srbi na severu Kosova že dolgo zahtevajo ustanovitev skupnosti srbskih občin. Foto: AP

Osmani in Vučić se v Moldaviji udeležujeta vrha voditeljev držav Evropske politične skupnosti (EPS), ki združuje 27 držav članic EU-ja in 17 držav njene soseščine, a čeprav sta ob prihodu na srečanje stala le nekaj metrov narazen, se voditelja nista pozdravila.

Tako Beograd kot Priština sta pod mednarodnim pritiskom, da razrešita zadnjo v nizu kriz na severu Kosova, ki je izbruhnila v ponedeljek, potem ko so srbski protestniki zahtevali umik kosovske policije in novoizvoljenih županov v občini Zvečan, Leposavić in Zubin Potok. Razmere so se najbolj zaostrile v Zvečanu, kjer so posredovali pripadniki mednarodnih sil Kfor. V nemirih je bilo ranjenih najmanj 30 pripadnikov Kforja in več kot 50 srbskih protestnikov.

Osmani je za zadnji izbruh napetosti obtožila Beograd, saj se po njenih besedah noče sprijazniti z neodvisnostjo, ki jo je Kosovo razglasilo leta 2008. "Vsi vemo, da resnična grožnja prihaja iz srbskega zanikanja obstoja Kosova kot suverene države," je dejala kosovska predsednica in Vučića obtožila podpiranja kriminalnih združb na severu Kosova, za katere je prepričana, da so odgovorne za spopade. "Predsednik Vučić mora prenehati podpirati kriminalne združbe na Kosovu. To je tisto, kar mora storiti, če resnično želi mir. To mora še pokazati," je dejala.

Vučić se je odzval manj odločno kot kosovska predsednica, a dejal, da bi morale oblasti v Prištini umakniti "domnevne župane" s severa Kosova, medtem ko je za nezakonito označil tamkajšnjo prisotnost posebnih enot kosovske policije. "Srbija bo naredila vse, kar je v njeni moči, za umiritev razmer, kar pomeni, da bomo skušali Srbe prepričati, da delujejo mirno," je dejal in še pripomnil, da so kosovski Srbi zelo odločni in nočejo prisotnosti posebnih policijskih enot.

Dogovor glede napetosti na Kosovu je mogoče doseči samo ob pritisku mednarodne skupnosti, je po koncu vrha Evropske politične skupnosti v Moldaviji povedal premier Robert Golob. Ob robu se je sicer sestal z vsemi voditelji držav Zahodnega Balkana, tudi kosovsko predsednico in srbskim predsednikom.

Kot je po srečanju povedal Golob, so se v popoldanske pogovore o zadnjih napetostih na Kosovu vključili tudi voditelji največjih evropskih držav, kar je po njegovem mnenju tudi prav.

"Do dogovora je namreč mogoče priti samo s pritiskom mednarodne skupnosti," je poudaril. Premier je ostro obsodil nasilje, ki smo mu bili priča v zadnjih dneh na severu Kosova. Izpostavil je nujnost sodelovanja kosovskih oblasti s predstavniki mednarodne skupnosti s ciljem čimprejšnje umiritve napetosti, so sporočili iz premierjevega kabineta.

ZDA pozivajo k takojšnji umiritvi napetosti

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pozval Beograd in Prištino, naj sprejmeta takojšnje ukrepe za zmanjšanje napetosti na severu Kosova, in opozoril, da trenutne razmere ovirajo njuna prizadevanja za evropsko integracijo.

"Vladi Kosova in Srbije pozivamo, naj sprejmeta takojšnje ukrepe za zmanjšanje napetosti," je dejal Blinken po koncu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Nata v norveški prestolnici Oslo.

"Podpiramo evroatlantski integracijski proces Kosova in Srbije, a trenutna eskalacija bolj ovira prizadevanja za premik v tej smeri, kot jim pomaga," je dodal.

Washington, ki velja za zaveznika Kosova, je bil po najnovejšem izbruhu nasilja na severu Kosova v ponedeljek kritičen do vlade v Prištini zaradi "ostrega in nepotrebnega stopnjevanja napetosti" zaradi poskusov kosovskih oblasti, da na silo postavijo nove župane na severu Kosova.

Nove volitve na severu Kosova?

Kritičen do kosovskih oblasti je bil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je v sredo v Bratislavi dejal, da je za napetosti kriva Priština. Z Macronom se je v Moldaviji srečal Vučić, ki se je francoskemu predsedniku, kot je zapisal na Instagramu, zahvalil za podporo Srbiji glede zadnjih dogodkov na Kosovu. O situaciji na Kosovu se je v Kišinjevu pogovarjal tudi s španskim premierjem Pedrom Sanchezom, je še sporočil Vučić.

Macron in nemški kancler Olaf Scholz sta se ob robu vrha srečala s kosovsko predsednico in njenim srbskim kolegom. Po srečanjih sta pozvala Kosovo, naj zaradi napetosti na severu omogoči nove volitve v štirih občinah, kjer prihaja do protestov srbskega prebivalstva. Osmani je v odgovoru dejala, da bi bilo to v skladu s kosovsko zakonodajo mogoče, če bi dovolj volivcev podpisalo peticijo za ponovno glasovanje.

V južnem delu Mitrovice so protestirali kosovski Albanci. Foto: Reuters
V južnem delu Mitrovice so protestirali kosovski Albanci. Foto: Reuters

Mirno kljub protestom

Srbi na severu Kosova danes nadaljujejo proteste proti začetku dela novoizvoljenih županov v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom. Razmere pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku so za zdaj mirne.

V Zvečanu pripadniki Natove misije na Kosovu Kfor niso razporejeni le okoli občinskega poslopja, ki je še vedno ograjeno z bodečo žico, temveč tudi v več drugih delih mesta.

Zaposleni na občini Zvečan so danes pred žico simbolično postavili mizo s seznamom zaposlenih. Ti so se nanj podpisali, kot da bi prišli v službo. Protestnikom sta se davi pridružila tudi prvaka stranke Srbska lista Goran Rakić in Igor Simić. Protesta se v delovnih uniformah udeležujejo tudi zaposleni v rudniku Trepča-Crnac iz Leposavića, ki naj bi jih kosovska policija ovirala pri delu.

Medtem se na družbenih omrežjih širi sporočilo Albancem na Kosovu, naj se udeležijo "marša na sever". Kosovska policija je prebivalce pozvala, naj te pozive ignorirajo, in poudarila, da je sama sposobna zagotoviti varnost vseh državljanov. "Krožijo obvestila različnih posameznikov in profilov, ki pozivajo albanske državljane k udeležbi na domnevno množičnem protestu danes ob 12. uri v Južni Mitrovici, domnevno z namenom pohoda proti severu države," je sporočila kosovska policija.

Ob tem je pojasnila, da gre po oceni varnostnih institucij dejansko za sumljive profile in zlonamerne objave v škodo državljanov in interesov Kosova. Policija je dodala, da sicer cenijo sodelovanje in podporo državljanov pri ohranjanju miru in stabilnosti v državi, poroča srbski spletni portal televizije N1.

Da so pozivi k protestu v južnem delu Kosovske Mitrovice s ciljem pohoda na sever nepotrebni in da ne pomagajo Kosovu ter da naj se državljani ne zmenijo zanje, je ocenil tudi kosovski notranji minister Xhelal Svecla, navaja kosovski portal Kossev.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov zavezništva v Oslu izjavil, da so dodatne enote na poti na Kosovo. Obenem je poudaril, da to ne pomeni opustitve iskanja politične rešitve konflikta. Vnovič je tudi obsodil ponedeljkovo nasilje nad pripadniki Kforja.

Občinsko poslopje v Leposaviću varujejo italijanski pripadniki Kforja. Foto: Reuters
Občinsko poslopje v Leposaviću varujejo italijanski pripadniki Kforja. Foto: Reuters