Napadalca naj bi razjezile karikature islamskega preroka Mohameda, ki jih številni muslimani po svetu označujejo za žaljive. Foto: Reuters
Napadalca naj bi razjezile karikature islamskega preroka Mohameda, ki jih številni muslimani po svetu označujejo za žaljive. Foto: Reuters

Povedal je, da je napadel zaradi karikatur islamskega preroka Mohameda, ki jih je pred kratkim znova objavil omenjeni tednik, je razkril neimenovani vir blizu preiskave.

Moški, ki je po lastnih navedbah star 18 let in je bil rojen v Pakistanu, "prevzema odgovornost za svoja dejanja" in jih je med zaslišanjem umestil "v kontekst ponovne objave karikatur", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal omenjeni vir.

Priznanje ni večje presenečenje, saj so francoske oblasti in organi pregona že v petek sporočili, da je bil napad dejanje islamističnega terorizma. Domnevnega napadalca so policisti prijeli blizu prizorišča napada, kjer so našli tudi morilsko orožje. Pozneje so v povezavi z napadom aretirali še šest ljudi.

Napadalec naj bi sicer iz Pakistana v Francijo prišel pred tremi leti in je nazadnje stanoval v enem izmed blokov v pariškem okrožju Pantin. Sosedje naj bi ga opisali kot "zadržanega" in "vljudnega", poroča AFP.

Charlie Hebdo je v prejšnjih letih večkrat objavil karikature preroka Mohameda in si s tem nakopal sovraštvo številnih muslimanov po vsem svetu. Januarja 2015 je bil tednik tarča terorističnega napada, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi nekaj najbolj znanih francoskih karikaturistov.

Petkov napad se je zgodil tri tedne po začetku sojenja domnevnim pomagačem napadalcev na Charlie Hebdo. V času sojenja je tednik pred kratkim znova objavil karikature in zato prejel nove grožnje z napadi.

Tokratni napad se je sicer zgodil pred nekdanjim sedežem časopisa, kjer ima zdaj svojo pisarno tiskovna agencija Premieres Lignes. Žrtvi napada sta bila tako dva uslužbenca te agencije, moški in ženska, ki sta si med delom vzela odmor za cigareto.

Lokacija novega sedeža časopisa Charlie Hebdo medtem iz varnostnih razlogov ostaja tajna.