Novorojenčki, ki čakajo na svoje starše. Foto: Reuters
Novorojenčki, ki čakajo na svoje starše. Foto: Reuters

Medicinska sestra Oksana Mastinenko na kliniki v Kijevu noč in dan s sodelavkami skrbi za 21 novorojenčkov, saj jih starši, večinoma tujci, ne morejo prevzeti.

Medtem ko skrbi za tuje otroke, svojih ni videla že od začetka napada na Ukrajino 24. februarja. "Prihajam iz regije Sumi, vendar ne morem tja. Doma imam svoje otroke. Rusi so začeli bombardirati naše mesto. Vsak dan čakam na novice, kaj se dogaja, a teh dojenčkov ne moremo zapustiti," pravi zaskrbljeno.

Zakaj je toliko otrok "ujetih" v Kijevu?

Ukrajina je, tako kot Indija, svetovno središče nadomestnega materinstva. Vsako leto se tako rodi tisoč otrok, večinoma parom, ki ne morejo imeti otrok.

Sorodna novica Nadomestno materinstvo: Bi kupili otroka za 70.000 dolarjev?

V Ukrajini, kjer naj bi bilo več kot 500 nadomestnih mater, je komercialno nadomestno materinstvo dovoljeno od leta 1997. Države, ki dovoljujejo to dejavnost, so še Izrael, Rusija, Belorusija, določene ameriške zvezne države in Indija.

Ker je dostop v Kijev zaradi obleganja ruskih sil trenutno nemogoč, starši ne morejo do svojih otrok. Tisti, ki jim uspe priti do ukrajinske prestolnice, pa ne vedo, kako bodo državo zapustili. Nekatere nadomestne matere so se sicer še pravočasno umaknile na varno na Poljsko ali Češko.

Izčrpane negovalke

Tako je več kot 20 novorojenčkov ostalo samih. Zanje prostovoljno skrbijo negovalke, ki so jih umaknile na varno v kletne prostore, v začasna zaklonišča.

"Ni njihova krivda, da jih starši ne morejo prevzeti, zato smo ostale tu, trudimo se in pomagamo, kot lahko," nadaljuje Oksana in pojasni, da negovalke nimajo časa za počitek.

"Poskusimo vsaj na kratko spati, pri tem pa se menjamo. Težko je, zelo težko," doda Oksana, medtem ko malčku menja plenico.

Novorojenčki so položeni v plastične zabojnike, razporejene drugega ob drugem in opremljene z listom papirja, na katerem so zapisane ure njihovega zadnjega hranjenja.

Negovalke, ki skrbijo za novorojenčke, so v skrbeh tudi za svoje otroke, ki jih niso videle že skoraj en mesec. Foto: Reuters
Negovalke, ki skrbijo za novorojenčke, so v skrbeh tudi za svoje otroke, ki jih niso videle že skoraj en mesec. Foto: Reuters

Vse več zanimanja za to dejavnost v Ukrajini Sergej Gluščenko, namestnik direktorja klinike Nova Espero-New Hope Surrogacy, pripisuje sami geografski lokaciji države, demokratičnemu političnemu sistemu in velikemu številu prebivalcev – Ukrajina ima 44 milijonov prebivalcev.

"Nismo jih mogle zapustiti," spet pravi neka druga negovalka. "Moramo skrbeti zanje. Rade jih imamo kot svojo družino."

Medtem ko se cene za omenjeno storitev v Ukrajini gibljejo med 43.000 in 53.000 dolarji (lahko tudi deset tisoč manj, odvisno od agencije in družinskega načrtovanja), lahko v ZDA presežejo 150.000 dolarjev.

Vprašanje nadomestnega materinstva je že več let pereče zaradi vprašanja človekovih pravic in zlorabe žensk, ki pogosto živijo v težkih življenjskih razmerah. Pogosto imajo svoje otroke, zaradi slabega ekonomskega položaja pa se odločijo, da bodo v zameno za plačilo donosile in rodile otroka, ki sicer ni njihov biološki otrok. Ukrajina izrecno prepoveduje, da je nadomestna mati tudi darovalka jajčeca, s čimer bi bila otrokova biološka mati.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.