Pahor je Vučića označil za iskrenega sogovornika. Foto: UPRS
Pahor je Vučića označil za iskrenega sogovornika. Foto: UPRS

Pahor se je z Vučićem sešel v okviru priprav na vrh voditeljev procesa Brdo-Brioni. Oba predsednika sta po pogovorih poudarila odlično dvostransko sodelovanje med državama, ki je po Pahorjevih besedah pomembno za Slovenijo in Srbijo, pa tudi za regijo in za stabilnost v celotnem delu Evrope.

Kot je Pahor še povedal v izjavi po srečanju, sta se z Vučićem predvsem pogovarjala o evropski perspektivi Zahodnega Balkana. "V njem sem vedno našel iskrenega sogovornika. Tudi če se v kakšni stvari nisva strinjala ali se ne, je vedno zelo pomembno razumeti stališča Srbije do tega vprašanja in na ta način lažje razumeti proces, ki smo mu priča na Zahodnem Balkanu," je povedal.

Ob tem je Pahor znova poudaril podporo vstopu držav Zahodnega Balkana v EU. To je po njegovih besedah pomembno za blaginjo tako ljudi v regiji kot v EU-ju, zlasti v zadnjem času pa postaja odločilnega pomena za varnost. "Po mojem mnenju je proces vključevanja Zahodnega Balkana v EU prepočasen in se zaradi tega znova krepijo politike nacionalizmov in sprememb meja, ki so nevarni za ta mir in varnost," je opozoril.

Z Vučićem se strinjata, da če bi v razmeroma kratkem času EU-ju uspelo odpreti vrata za vse države v regiji, tega vzpona nacionalizmov in zamisli o spreminjanju meja ne bi bilo, je dodal Pahor. "Zato je v naravnem interesu EU-ja, da ostane širitev na Zahodni Balkan v agendi komisije, sveta in parlamenta," je prepričan.

Na novinarsko vprašanje, ali sta govorila o tem, "zakaj EU ne obsoja vse pogostejših izjav albanskih predstavnikov o oblikovanju velike Albanije", je Pahor odgovoril, da nima pristojnosti, da bi lahko odgovarjal v imenu EU-ja, meni pa, da izjave o spreminjanju meja ogrožajo mir in varnost v regiji ter poglabljajo zaskrbljenost.

Vučić pa je rekel, da ne ve, ali in kdaj se bo EU odzval, glede na to, da so bile te izjave dane že pred desetimi dnevi. "Zamislite si, da bi mi tu začeli govoriti o združevanju s kom drugim – pa ne bomo in nočemo. Veste, koliko bi potrebovali za odziv? Minuto in pol iz Bruslja in vseh evropskih mest." V Sloveniji so korektni in poskušajo pomagati, kolikor morejo, je dodal Vučić.

"Če bi nekdo samo omenil oblikovanje velike Srbije, bi me v Bruslju obesili. Ko pa se omenja oblikovanje velike Albanije pa – ah, ni pomembno, to je spotoma, ni težave, lahko ..." je še dejal Vučić.

V ponedeljek na Kosovo

Pahor je dejal, da bo v ponedeljek obiskal še Kosovo, kjer se bo srečal s predsednico Vjoso Osmani in premierjem Albinom Kurtijem ter obiskal slovenske vojake, ki so tam razporejeni.

Kot je napovedal, se bo na Kosovu zavzel za uresničitev bruseljskih dogovorov, ki potekajo v okviru dialoga med Beogradom in Prištino. Ta je zastal, a bi se moral nadaljevati, je opozoril.

Vučić je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal, da si v Beogradu želijo dobrega sodelovanja z Natovimi silami na Kosovu Kfor, in spomnil, da del slovenskega kontingenta na Kosovu varuje samostan Visoki Dečani. Kot je dodal, pričakujejo, da bo določen datum skupne seje slovenske in srbske vlade v Sloveniji.

Pahor na obisku pri Vučiću