Papež Frančišek pravi, da samo prositi za odpuščanje in popravljanje povzročene škode ne bo dovolj. Foto: Reuters
Papež Frančišek pravi, da samo prositi za odpuščanje in popravljanje povzročene škode ne bo dovolj. Foto: Reuters
Velika porota v Pensilvaniji je pretekli teden razkrila seznam s 301 duhovniki iz šestih škofij v tej ameriški zvezni državi, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. Foto: Reuters

Prosil je za odpuščanje za spolne zlorabe v Rimskokatoliški cerkvi in priznal, da je ta predolgo ignorirala bolečine žrtev.

"V zadnjih dneh je bilo objavljeno poročilo s podrobnostmi o izkušnjah najmanj 1.000 žrtev spolnih zlorab," je zapisal v pismu 1,2 milijarde katoličanov (številko navaja BBC), ki ga je objavil Vatikan. Papež je glede spolnih zlorab prvič naslovil vse vernike. Pretekla pisma o škandalih in spolnih zlorabah so bila naslovljena na škofe in vernike posameznih držav.

"Čeprav se je večina zgodila v preteklosti, lahko ugotovimo, da povzročene rane ne bodo nikoli izginile. To od nas zahteva, da ostro obsodimo te zločine in se pridružimo izkoreninjanju te kulture smrti," je navedel v "izjemno osebnem" pismu vernikom.

Po njegovih besedah samo prositi za odpuščanje in popravljanje povzročene škode ne bo dovolj. Treba je zagotoviti, da se to ne bo ponovilo, je poudaril.

Papež "na strani žrtev"
Iz Vatikana so že v četrtek sporočili, da je papež Frančišek na strani žrtev več kot 300 "plenilskih" duhovnikov. Izrazili so sram in bolečino. V danes objavljenem t. i. pismu "Božjemu ljudstvu" pa je bil papež še ostrejši.

"Če trpi en del, trpijo z njim vsi deli," je navedel del evangelija. "Te besede močno odzvanjajo v mojem srcu, ker še enkrat priznavam trpljenje, ki so ga mnogi mladoletniki utrpeli zaradi spolne zlorabe, zlorabe moči in zlorabe vesti, ki jo je storilo precejšnje število klerikov in posvečenih oseb," je zapisal.

"Zapustili smo najmlajše"
"S sramom in kesanjem kot cerkvena skupnost priznavamo, da nismo bili tam, kjer bi morali biti, in da nismo ukrepali pravočasno – upoštevajoč obseg in težo škode, storjene za toliko življenj. Nismo pokazali nobene skrbi za najmlajše, zapustili smo jih," je še dodal.

Velika porota v Pensilvaniji je pretekli teden razkrila seznam s 301 duhovnikom iz šestih škofij v tej ameriški zvezni državi, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. Katoliška cerkev v Pensilvaniji naj bi to desetletja sistematično prikrivala.

Konec tedna bo poglavar Rimskokatoliške cerkve obiskal Irsko, kjer se bo udeležil svetovnega srečanja družin, ki poteka vsaka tri leta. Dublinski nadškof Diarmuid Martin, ki bo gostil papeža, ga je pozval, naj odkrito spregovori o katoliških strukturah, ki omogočajo zlorabo otrok.

Zaupanje v Rimskokatoliško cerkev se v ZDA, Čilu, Avstraliji in na Irskem zaradi spolnih zlorab mladoletnikov seseda, kar je pokazalo tudi več javnomnenjskih raziskav.