Papež je v svojem sobotnem nagovoru tudi ponovil prepričanje Rimskokatoliške cerkve, da je prava družina sestavljena iz moškega in ženske. Foto: Reuters
Papež je v svojem sobotnem nagovoru tudi ponovil prepričanje Rimskokatoliške cerkve, da je prava družina sestavljena iz moškega in ženske. Foto: Reuters

Papeževe izjave med nagovorom delegacije italijanske družinske zveze so po srečanju potrdili tudi v Vatikanu.

"Slišal sem, da je zelo modno – ali pa vsaj običajno – da se ženske v prvih mesecih nosečnosti testirajo, da bi videle, ali je otrok zdrav, če ni, je prvi predlog, da splavijo," je dejal papež.

"To rečem z bolečino. V prejšnjem stoletju je bil ves svet šokiran nad tem, kaj so počeli nacisti, da bi izčistili raso. Ampak danes počnemo enako, samo da z belimi rokavicami."

Prizadevanja nacistov po čisti, arijski rasi poznamo pod izrazom negativna evgenika. Takratne oblasti so spodbujale "prave" (arijske) ljudi, naj imajo čim več otrok, hkrati pa so uvedle obvezno sterilizacijo vseh genetsko nezdravih ljudi. Hkrati je Hitler uvedel evtanazijo, s katero so se znebili duševno bolnih ljudi.

V podporo tradicionalni družini
Papež je v svojem sobotnem nagovoru tudi ponovil prepričanje Rimskokatoliške cerkve, da je prava družina sestavljena iz moškega in ženske.

"Težko je to reči, a danes govorimo o "raznolikih" družinah, različnih tipih družin. Res je, da je beseda "družina" analogna beseda, ker govorimo o "družini" zvezd, "družini" dreves, živalski "družini" ...," je začel papež.

"A edina človeška družina je po Božji podobi tista, ki je sestavljena iz moškega in ženske. To je edina. Ni nujno, da sta moški in ženska vernika, a če se ljubita in se združita v zakonu, sta po Božji podobi, čeprav v Boga ne verjameta."

Papež je te izjave izrekel po tem, ko je spodnji dom parlamenta v njegovi rodni Argentini za las podprl zakon, ki bi legaliziral splav (zakon zdaj čaka na odločitev senata).