Prebivalci naselja so papeža navdušeno sprejeli. Foto: EPA
Prebivalci naselja so papeža navdušeno sprejeli. Foto: EPA

"Ljudi ne gre stigmatizirati. Da bi jih resnično spoznali, jih moramo predvsem priznati," je dejal 84-letni papež, ki so ga prebivalci romskega naselja sprejeli s plesom in veseli, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Papež je tudi namenil kritiko razmeram v samem romskem naselju, kjer ljudje prebivajo v umazanih in ubornih stavbah, v slabih higienskih razmerah ter prenatrpanih prostorih brez elektrike in tekoče vode.

"Getoizacija ni rešitev. Če podžigate zaprtost, prej ali slej izbruhne jeza," je posvaril papež in dodal, da je integracija pot za mirno sobivanje.

V naselju Lunik IX živi od 5000 do 6000 ljudi. Foto: EPA
V naselju Lunik IX živi od 5000 do 6000 ljudi. Foto: EPA

"Prepogosto ste že bili predmet vnaprej ustvarjenega mnenja in neusmiljenih sodb, diskriminatornih stereotipov, besed obrekovanja ter tovrstnih kretenj," je še dejal Frančišek in slovaškim Romom svetoval, naj korak za korakom premagajo "rane preteklosti" in vzpostavijo zaupanje.

Naselje, ki so ga poimenovali po vesoljski raketi, je bilo sprva delavsko naselje, pozneje pa je vlada tam naselila Rome. Velja za največje romsko naselje v srednji Evropi. Trenutno v njem živi od 5000 do 6000 ljudi.

"Velika stvar je, da želi papež obiskati kraj, kamor nihče drug ne želi," je pred papeževim prihodom po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja lokalne salezijanske skupnosti v naselju Peter Besenyei.

Proti zlorabi križa v politične namene

Papež je imel na programu v Košicah še srečanje z mladimi. Je pa že pred tem obiskal mesto Prešov na vzhodu Slovaške, kjer je skupaj z več kot 30.000 verniki obhajal mašo po bizantinski liturgiji. V pridigi je posvaril pred zlorabo križa kot krščanskega simbola v politične namene.

"Križa ne smemo zminimalizirati na predmet molitve, kaj šele na politični simbol. (...) Tudi pri uporabi križa kot simbola je treba živeti po vrednotah krščanske vere," je dejal poglavar Katoliške cerkve.

Maše se je udeležil tudi dolgoletni zaupnik in tajnik pokojnega papeža Janeza Pavla II., kardinal Stanislaw Dziwisz. Vatikan sicer preiskuje, ali je Dziwisz kot krakovski škof ignoriral poročila o spolnih zlorabah.