Tu sem, da vidim vaše obraze in vam pogledam v oči, je prebežnikom dejal papež. Foto: EPA
Tu sem, da vidim vaše obraze in vam pogledam v oči, je prebežnikom dejal papež. Foto: EPA

Vse je pozval, naj pogledajo obraze otrok. "Bodimo dovolj pogumni, da pred njimi, ki so nedolžni in predstavljajo prihodnost, pokažemo sram. Ne bežimo hitro mimo krutih podob njihovih majhnih trupel na plažah," je dodal.

Papež Frančišek je znova obsodil nacionalizem in vse pozval, naj si ne zatiskajo oči pred realnostjo, ter obsodil "indiferenco, ki ubija, ter cinično nezanimanje, ki na smrt obsoja vse, ki so na robu".

"Tu sem, da vidim vaše obraze in vam pogledam v oči," je prebežnikom dejal papež.

Na Lesbosu ga je pričakala množica ljudi, papež pa je dolgo pozdravljal in blagoslavljal družine ter številne otroke.

Papež je Lesbos obiskal v okviru obiska v Grčiji, ki ga je začel v soboto, končal pa ga bo v ponedeljek. V Atenah bo imel sicer danes popoldne še mašo za okoli 2500 vernikov.

Že prvi dan obiska je kritiziral nacionalistične delitve in egoizem znotraj EU-ja, ki da so krivi za neusklajen pristop Unije do priseljevanja. Na srečanju z vodjo Grške pravoslavne cerkve je poleg tega prosil odpuščanja za zločine katolikov.

To je prvi papeški obisk Aten od leta 2001, ko je bil tam takratni papež Janez Pavel II. Tisti obisk pa je bil prvi od leta 1054, ko je prišlo do velikega razkola Krščanske cerkve na katoliško in pravoslavno vejo.

V ponedeljek, ko ima svoj praznik Nikolaj iz Mire oziroma sveti Miklavž, se bo Frančišek posvetil mladim, s katerim bo govoril o prihodnosti.