Pedofilski škandali že nekaj let pretresajo Katoliško cerkev. Foto: EPA
Pedofilski škandali že nekaj let pretresajo Katoliško cerkev. Foto: EPA

Komisija, ki jo je leta 2018 ustanovila francoska Katoliška cerkev v odziv na številne pedofilske škandale, bo 2500 strani dolgo poročilo uradno objavila v torek. Njen vodja Jean-Marc Sauve je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so med preiskavo odkrili od 2900 do 3200 pedofilskih duhovnikov in drugih cerkvenih uslužbencev, a dodaja, da je to najnižja ocena.

Po besedah Sauveja so preiskovali "institucionalne in kulturne" mehanizme znotraj cerkve, ki so pedofilom omogočali, da so ostali na svojih položajih. Komisija je ob tem pripravila tudi predloge za odpravo teh anomalij.

V komisiji je sodelovalo 22 pravnikov, zdravnikov, zgodovinarjev, sociologov in teologov, ki so preiskovali zlorabe otrok v cerkvi od leta 1950 naprej. Kot je še pojasnil Sauve, so po ustanovitvi komisije vzpostavili telefonsko linijo in dobili na tisoče klicev.

Cerkev mora prijavljati spolne zlorabe

Pedofilski škandali v Katoliški cerkvi so močno zamajali njen ugled in sprožili številne tožbe žrtev proti pedofilskim duhovnikom.

Maja leta 2019 je papež Frančišek v listini z naslovom Vos estis lux mundi (Vi ste luč sveta) sprejel nova pravila, po katerih morajo vsa duhovščina in redovniki obvezno prijaviti spolne zlorabe v Cerkvi ali njihovo prikrivanje. Papeška listina je tudi določila, da je treba žrtve in njihove družine obravnavati dostojanstveno in s spoštovanjem.

Decembra istega leta je nato Frančišek odpravil še papeško tajnost pri spolnih zlorabah otrok, ki so jih zagrešili duhovniki, s tem pa omogočil, da lahko Cerkev podatke o spolnih zlorabah posreduje civilnim oblastem.