Papež ni sprejel odstopa kardinala Barbarina (desno). Foto: EPA
Papež ni sprejel odstopa kardinala Barbarina (desno). Foto: EPA

"V ponedeljek zjutraj sem svetemu očetu ponudil odstop. Opozoril je na domnevo nedolžnosti in odstopa ni sprejel," je v izjavi sporočil Barbarin, ki jo je objavila nadškofija v Lyonu.

Francoski kardinal je bil obsojen, ker ni prijavil zlorab podrejenega duhovnika. Sodišče v Lyonu ga je 7. marca obsodilo na šestmesečno pogojno kazen.

68-letni kardinal, ki je tudi lyonski nadškof in je najvišji predstavnik Cerkve v Franciji, je v odzivu ob obsodbi napovedal odstop, čeprav se namerava na obsodbo še pritožiti.

Barbarin je bil obsojen, ker policiji ni prijavil podrejenega duhovnika Bernarda Preynata, ko je izvedel, da je ta v 80. in 90. letih minulega stoletja zlorabljal mladoletnike. Preynat naj bi zlorabil do 85 žrtev. Obtožili so ga leta 2016, soditi mu bodo začeli letos.

Pet sodelavcev oprostili

Poleg Barbarina so v Lyonu sodili še petim njegovim nekdanjim sodelavcem, ki pa jih je sodišče oprostilo, ker jih je ali spoznalo za nedolžne ali pa so domnevni zločini že zastarali oz. jih ni bilo mogoče dokazati.

Kardinal je napovedal, da se bo za nekaj časa "umaknil" in upravljanje vsakodnevnih dejavnosti prepustil duhovniku Yvesu Baumgartnu.