Poglavar Katoliške cerkve ženske, ki opravijo splav, primerja z morilci. Foto: Reuters
Poglavar Katoliške cerkve ženske, ki opravijo splav, primerja z morilci. Foto: Reuters
Zagovornica pravice do splava
V številnih državah po svetu se ženske spopadajo z zanikanjem pravice do nadzora nad lastnim telesom. Foto: Reuters

Papež je vprašal, ali je pravično umoriti nekoga samo za rešitev težave. "Kako je lahko dejanje, ki zatre nedolžno življenje, terapevtsko, civilno ali preprosto človeško," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Frančišek.

Če starši dobijo diagnozo hude okvare svojega še nerojenega otroka, potrebujejo po Frančiškovih besedah "iskreno bližino in solidarnost, da premagajo svoje strahove". "Namesto tega dobijo hitre nasvete za umetno prekinitev nosečnosti," je še dejal na splošni avdienci, katere današnja tema je bila zapoved Ne ubijaj.

Za Katoliško cerkev je umetna prekinitev nosečnosti velik greh. Cerkev predvideva izobčenje ne samo za žensko, ki opravi umetno prekinitev nosečnosti, pač pa tudi za zdravnika in partnerja, če je žensko v to dejanje silil.

Frančišek je pred dvema letoma sicer poskrbel za razburjenje z odločitvijo, ko je duhovnikom dovolil, da ženske odvežejo tega greha, kar pa ni spremenilo njegove miselnosti, da je zločin prekiniti nosečnost.

Junija letos je papež umetno prekinitev prizadetih plodov primerjal z umori prizadetih, ki so jih izvajali nacisti. "V preteklem stoletju se je ves svet zgražal nad evtanazijo, ki so jo izvajali nacisti. Danes se počne enako z belimi rokavicami," je dejal takrat.

"Žalitev" za žrtve umora in ženske
Današnje papeževe izjave so že naletele na kritike. "Primerjava naročenega umora z umetno prekinitvijo nosečnost ne žali samo žrtve umora, pač pa tudi vest ženske, ki je v stiski zaradi nosečnosti," so odgovorili v katoliškem Združenju ženskega ponosa, ki ponuja svetovanje ženskam, ki se znajdejo v stiski zaradi nosečnosti.

Iz Združenja ateistov in agnostikov v Italiji pa so sporočili, da gre za besede, ki vznemirjajo, niso pa presenečenje. "Znano je, da si je Cerkev vedno dovoljevala, da govori vse mogoče o telesu in odločitvah žensk, in revolucionarni Frančišek pri tem ni izjema," je dejala predstavnica združenja Adele Orioli.

Papeževe besede pa prihajajo v občutljivem trenutku. V Vatikanu prav v teh dneh namreč poteka škofovska sinoda, v znamenju katere so letos mladi. In za številne mlade so teme, kot so spolnost, umetna prekinitev nosečnosti, homoseksualnost in pravice žensk posebej pomembne. Številni si želijo, da bi se Cerkev v tej smeri bolj odprla.