Hrvaška je za rabljena francoska vojaška letala plačala milijardo evrov. Foto: EPA
Hrvaška je za rabljena francoska vojaška letala plačala milijardo evrov. Foto: EPA

Poudaril je, da proračun za obrambo znaša nekaj več kot milijardo evrov, kar je največ doslej.

"Prihodnje leto se bo popolnoma spremenil strateški položaj Hrvaške, v obrambnem in varnostnem pogledu, zaradi naložb, ki jih čakamo več deset let. Gre za večnamenska vojaška letala rafale," je povedal Plenković na slovesnem odprtju kongresnega centra na Hrvaški vojaški akademiji Dr. Franjo Tuđman v Zagrebu.

Poudaril je, da tako močnega, sodobnega in sposobnega vojaškega letalstva "v tem delu Evrope, med Nemčijo in Grčijo, ne bo imel praktično nihče".

Za 12 letal plačali milijardo evrov

Osem od 12 rabljenih letal bo na Hrvaško prispelo predvidoma prihodnjo pomlad. Preostala štiri letala bodo prispela v prvem četrtletju leta 2025. Hrvaška jih je od Francije kupila za 999 milijonov evrov.

Nato bo Hrvaška sredstva namenila za vojno mornarico. "Krepitev vojne mornarice je segment, v katerega moramo dodatno vlagati, da bi okrepili naš položaj kot pomorske, sredozemske države," je poudaril premier.

Za ladji in protiletalski sistem še skoraj milijardo

Hrvaški mediji so sicer že lani poročali, da se vlada in obrambno ministrstvo z norveško vlado in družbo Kongsberg dogovarjata o nabavi dveh večnamenskih bojnih ladij, s čimer bi Hrvaška dobila največjo ladjo v svoji vojaški floti. Ladji bi zgradili na Hrvaškem, vsaka pa je vredna med 150 in 200 milijonov evrov.

Od Francije naj bi Hrvaška medtem kupila tudi protiletalski sistem kratkega in srednjega dosega, vreden okoli pol milijarde evrov.