Andrej Plenković zanesljivo ostaja v sedlu HDZ-ja. Foto: Reuters
Andrej Plenković zanesljivo ostaja v sedlu HDZ-ja. Foto: Reuters

Po neuradnih izidih je Plenković prejel 79 odstotkov podpore oziroma 57.000 glasov in tako dobil še en mandat na čelu HDZ-ja, piše HRT. Njegovemu tekmecu, nekdanjemu zunanjemu ministru Miru Kovaču, je zaupanje namenilo 15.580 članov. Plenkovićev namestnik je postal njegov sodelavec iz vlade, minister za veterane Tomo Medved. Podpredsedniški stolčki so pripadli ministru za morje, promet in infrastrukturo Olegu Butkoviću in prvemu možu osiješko-baranjske županije Ivanu Anušiću, Branku Bačiću in Zdravku Bušiću.

Plenković bo tako HDZ popeljal tudi na prihajajoče parlamentarne volitve, ki bodo najpozneje jeseni. Pred štirimi leti je na strankarskih volitvah kot edini kandidat dobil podporo nekaj več kot 98.000 članov.

V znamenju koronavirusa

Zaradi izbruha epidemije novega koronavirusa na Hrvaškem so kandidati Plenkovićeve opcije Odločno za Hrvaško in Kovačeve Opcije za spremembe sicer na začetku tedna ustavili predvolilne dejavnosti. V HDZ-ju so potem razmišljali, da bi prestavili tudi volitve zaradi ukrepov, ki jih na Hrvaškem izvajajo v boju proti širitvi novega koronavirusa.

V petek so se odločili, da bodo volitve v nedeljo potekale, kot je bilo načrtovano, saj je Plenković pojasnil, da gre za "relativno majhne" volitve.

V stranki dve struji

Med predvolilno kampanjo je bilo slišati veliko medsebojnih očitkov, ki so odprli tudi vprašanje enotnosti stranke. Opcija za spremembe, ki je bolj konservativno in desničarsko usmerjena, očita Plenkoviću, da je v sporu s člani in simpatizerji, ki imajo tradicionalna domoljubna stališča. Kovač in njegovi kolegi si prizadevajo za tesnejše sodelovanje s strankami na hrvaškem desnem političnem spektru, ki jih imajo za naravne zaveznike HDZ-ja.

Plenković vztraja, da je HDZ sodobna evropska desnosredinska demokrščanska stranka, ki skrbi za stabilnost države. V hrvaški vladi sodeluje tudi z nekaterimi sredinskimi in levosredinskimi strankami, kar kaže tudi na njegov širši koalicijski potencial.