Milanović je pred tremi leti veljal za velikega političnega poraženca, zdaj pa je postal novi hrvaški predsednik. Foto: EPA
Milanović je pred tremi leti veljal za velikega političnega poraženca, zdaj pa je postal novi hrvaški predsednik. Foto: EPA

Za Hrvati je buren praznični čas, ki je vrhunec doživel z včerajšnjim drugim krogom predsedniških volitev. Kolinda Grabar-Kitarović, ki je imela po mnenju sogovornika zelo slabo volilno kampanjo, se bo odselila iz Pantovčaka, tja prihaja nekdanji premier Zoran Milanović.

Za komentar volitev smo povprašali radijskega kolega, dolgoletnega dopisnika iz Hrvaške Draga Balažiča. Na vprašanje, ali je izid presenečenje, odgovarja, da ne. "Kolinda Grabar-Kitarović je ves čas kampanje, že pred prvim krogom in potem drugim, izgubljala podporo. Milanović je pridobil predvsem po zmagi v 1. krogu, šlo je predvsem za psihološko prednost, ki je pomagala tudi še dodatno mobilizirati njegove privržence," komentira razplet.

Kot pomemben dejavnik izpostavlja tudi dejstvo, da je bilo skoraj pet odstotkov glasovnic neveljavnih. "Te glasovnice pripisujejo Škorovim volivcem iz prvega kroga, ki jih je Škoro pozval, naj ne obkrožijo nobenega kandidata, temveč naj na glasovnico napišejo, da glasujejo za hrvaški narod. Očitno ima precej privržencev, ki so ga poslušali. To je tisto, kar je HDZ-jevce mogoče še bolj pretreslo kot sama zmaga Milanovića," pojasnjuje.

Z Milanovićem ni pričakovati sprememb v odnosu do Slovenije

Slaba kampanja Kolinde Grabar-Kitarović
Kampanjo je zaznamovalo kar nekaj nenavadnih izjav in potek zdaj že nekdanje predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, kar se ji je, kot kaže izid, vrnilo kot bumerang. "Očitno je imela za večino nesprejemljivo kampanjo, že pred prvim krogom se je s svojimi nenavadnimi izjavami osmešila, ko je govorila popolne neresnice, kot je recimo, da se proračun ne polni z davki. Ljudje so se začeli spraševati, kaj se pravzaprav dogaja z njo. V drugem delu kampanje je bila sicer boljša, v stranki so jo bolje pripravili, a je naletela na Milanovića, ki je zelo dober retorik, kar se je znova pokazalo tudi včeraj," opisuje razliko med kandidatoma, ki se je prelila tudi v volilni izid. V HDZ-ju so skušali mobilizirati vse razpoložljive zmogljivosti, da bi ji vendarle zagotovili zmago, a se je to izkazalo za misijo nemogoče. "Če te volivci nočejo, te nočejo."

Pričakovano je Kolinda Grabar-Kitarović močno zmagala v diaspori, a kot pravi Balažič, se je aktivacija volivcev v tujini izkazala za medvedjo uslugo. "Prepričan sem, da ko so ljudje
na televiziji videli prizore v Mostarju, da so z avtobusi vozili ljudi, vrste na voliščih so bile že pred 7. uro zjutraj, si je marsikdo rekel, pa grem tudi jaz volit."

Kolinda Grabar-Kitarović je s svojimi nenavadnimi izjavami in potezami odvrnila marsikaterega potencialnega volivca. Foto: Reuters
Kolinda Grabar-Kitarović je s svojimi nenavadnimi izjavami in potezami odvrnila marsikaterega potencialnega volivca. Foto: Reuters

Istra pričakovano za Milanovića
Na drugi strani je Milanović močno zmagal v Istri, kjer je pridobil polovico vse prednosti. Tam je prejel 77.000 glasov, njegova nasprotnica pa le 18.000. Kot pravi Balažič, je bil izid pričakovan, kajti HDZ-ju se nikoli ni uspelo utrditi v Istri."Istra velja za levosredinsko in tam HDZ dobiva 10, 15 odstotkov glasov, njegovi kandidati so tam vedno dobivali malo glasov. Tokrat je bila ekstremno velika razlika v korist Milanoviću, najbrž tudi zaradi vseh teh Kolindinih neprimernih izjav in potez." Po sogovornikovih besedah je šla na drugi strani Kolinda Grabar-Kitarović v tej kampanji še bolj desno. "Bila je polna besed o enotnosti, nacionalnem ponosu, domoljubju, ki v Istri očitno ne vžgejo. Konec koncev je tudi nacionalna sestava v Istri drugačna, tako da so tam skoraj plebiscitarno glasovali za Milanovića."

Sorodna novica Milanović po zmagi: "Ne bo spletk, tajnih dogovorov in poslov"

Znova bo torej na oblasti kohabitacija med HDZ-jem in SDP-jem. Balažič ocenjuje, da bosta oba v svojem delovanju kljub razlikam precej pragmatična in sta si po svetovnem nazoru veliko bližje, kot bi mislili, sta pa oba, Plenković in Milanović, močna ega. "Mislim, da bodo težave, a vendarle sta usmerjena izrazito proevropsko, medtem ko je bila Kolinda zelo proameriško usmerjena, rekla je celo, da so glavna zaveznica Hrvaške ZDA, ne EU. Torej, Plenković in Milanović sta si svetovnonazorsko veliko bližje. Težava je predvsem, kako bosta krotila prepričanje o svojem prav. Včeraj je Milanović povedal, da bo sodeloval, imel je spravljiv govor, medtem ko Plenković ni bil tako spravljiv. Na vprašanje o kohabitaciji je dejal, da bo šlo za trdo kohabitacijo v skladu z ustavo. Bil je zadržan, kajti osebno je užaljen zaradi nekaterih Milanovićevih izjav v kampanji, kot je bila, da se mu je Plenković ponujal, da bi prišel v SDP."

Sorodna novica Zoran Milanović je novi predsednik Hrvaške

Konec leta še parlamentarne volitve
Hrvaški volivci bodo še letos znova odšli na volišče, konec leta, ki poteka tudi v znamenju polletnega predsedovanja Hrvaške Svetu EU-ja, bodo potekale parlamentarne volitve. Kolinda Grabar-Kitarović je po porazu dejala, da bo treba več na teren, med ljudi, na drugi strani pa je zmaga Milanovića za SDP zelo želen veter v krila. Stranki torej čaka pestro politično leto. "Plenković bo gotovo imel težave v stranki, ali mu jih bo uspelo stabilizirati, bomo videli. Kdaj bodo znotrajstrankarske volitve, še ni znano, govori se, da naj bi bile celo po parlamentarnih volitvah. SDP je seveda zdaj po zmagi evforičen. HDZ ima 'srečo', ker ima SDP na čelu Davorja Bernardića, ki se res ni izkazal kot predsednik stranke. Dela same napake. Zadeve so se v stranki sicer malo umirile, a definitivno je slab predsednik, brez karizme, brez vizije in ne deluje povezovalno."

Pričakovati je, da bo do konca hrvaškega predsedovanja EU-ju do konca junija precej mirno, potem pa se bo znova razplamtel boj med strankama, še končuje Balažič.

Milanović je novi predsednik Hrvaške