Reševanje iz jame. Foto: Reuters
Reševanje iz jame. Foto: Reuters

Američan velja za priznanega speleologa in je bil del mednarodne ekipe raziskovalcev, ki so na jugu Turčije raziskovali jamo Morca. 40-letnik je 2. septembra na 1250 metrih globine nepričakovano utrpel krvavitev želodca. Kolegom ga je takrat uspelo spraviti do tabora na 1000 metrih globine. Že prejšnji teden se je do njega v jamo uspelo prebiti zdravnikom, ki so mu med drugim morali dati transfuzijo krvi.

V reševalni akciji so sodelovale najboljše jamarske ekipe. Foto: AP
V reševalni akciji so sodelovale najboljše jamarske ekipe. Foto: AP

Reševalna operacija je bila zelo kompleksna, saj je bilo treba do površja prečkati kar nekaj zelo ozkih delov, medtem ko je bil Dickey na posebnih nosilih. Ponekod so ga morali iz jame vleči vertikalno. Pomočniki so tako Dickeyja iz jame prenašali zelo počasi. Vedno znova pa so se morali ustavljati v začasnih taborih, da se je Američan spočil. Čeprav so sprva računali, da bo reševalna akcija trajala okoli 14 dni, so jo zaradi intenzivnega dela reševalcev uspešno končali prej.

Pri operaciji je sodelovalo več kot 150 mednarodnih reševalcev, med drugim iz Italije in Madžarske. Po prihodu na svetlo so ga takoj predali v zdravstveno oskrbo.

Po poročanju medijev se Dickey glede na razmere počuti dobro. Ob prihodu iz jame je dejal, da je "neverjetno spet priti na plano". Zahvalil se je turški vladi, ker mu je rešila življenje, in mednarodni skupnosti jamarjev.

Jama Morca je tretja najgloblja turška jama, na najgloblji točki je globoka 1,3 kilometra.

Z globine tisoč metrov rešili ameriškega jamarja