Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Deklica Vanja je izginila pretekli ponedeljek na poti v šolo, o njenem izginotju je policijo obvestila njena mama. Njeno truplo so našli v nedeljo, po navedbah makedonskega državnega tožilstva je bila ubita na dan izginotja.

Makedonski notranji minister Oliver Spasovski je na novinarski konferenci pojasnil, da njene ugrabitve sumijo pet ljudi. Tri od njih so priprli, medtem ko je glavni storilec v tujini. Pridržali so tudi očeta deklice, ki so ga že zaslišali. Spasovski je še pojasnil, da je glavni storilec deklico ubil s strelom iz pištole 27. novembra okoli 11. ure. To naj bi storil iz strahu, da bi policija prek nje lahko izsledila ugrabitelje.

Nagib za ugrabitev je bilo po besedah ministra koristoljubje, pri čemer je "ena od oseb v dogovoru in z vednostjo družinskega člana" izvedla zločin, da bi izsilili denar od mame.

Glavni državni tožilec Gavril Bubevski je medtem dejal, da so osumljenci dejanje priznali, deklico pa naj bi ubili, ker naj bi stvari ušle izpod nadzora. Napovedal je tudi, da bodo proti glavnemu storilcu razpisali mednarodno tiralico.

Primer uboja najstnice je po mnenju policije povezan tudi z izginotjem 74-letnega frizerja iz Velesa, ki je izginil nekaj dni pred deklico, tudi njegovo truplo so našli konec tedna. Po mnenju policije so za njuni smrti odgovorni isti ljudje, nagib za oba umora naj bi bilo koristoljubje. Deklica in frizer se sicer nista poznala, poroča Jutarnji.