Protesti so se začeli že pred Sargsjanovim imenovanjem. Foto: Reuters
Protesti so se začeli že pred Sargsjanovim imenovanjem. Foto: Reuters
Nedeljsko srečanje Sargsjana (levo) in Pašinjana (desno) ni obrodilo sadov. Foto: Reuters

"Vse državljane Armenije še zadnjič naslavljam kot voditelj države," je začel svojo odstopno izjavo Sargsjan. "Ulično gibanje je proti mojemu mandatu. Izpolnjujem vaš poziv."

Sargsjan je bil za premierja imenovan prejšnji torek, potem ko je pred tem odslužil dva zaporedna predsedniška mandata.

Sargsjanova napoved prihaja, potem ko se je v nedeljo v prestolnici Erevan na ulice znova zgrnilo več 10.000 ljudi in protestiralo proti imenovanju Sargsyana. Oblasti so aretirale okoli 280 protestnikov, med katerimi je bil tudi vodja opozicije, Nikol Pašinjan.

Ta se je pred protesti v nedeljo s Sargsjanom sešel na pogovorih, a srečanje ni obrodilo sadov. Sargsjan je Pašinjanu očital, da sploh ne gre za pogajanja, temveč za "izsiljevanje legitimne državne oblasti", ter po nekaj minutah zapustil pogovor. Pašinjan je namreč pogovor začel z zahtevo, da Sargsjan odstopi.

Enkrat že zaprt
Pašinjan se je nato pridružil protestnikom, policija pa jih je poskušala razgnati s silo in aretirala najmanj 280 ljudi, tudi Pašinjana in še dva opozicijska poslanca, ki naj bi izvajali "družbeno nevarna dejanja".

42-letni Pašinjan, nekdanji novinar in dolgoletni član opozicije, ki je bil nekaj časa celo zaprt zaradi sodelovanja na protestih proti Sargsjanu leta 2008, je bil medtem že izpuščen iz pripora.

"Nikol Pašinjan je imel prav, jaz sem se motil. Položaj ima več rešitev, a jaz ne bom sprejel nobene. To ni več moja stvar. Zapuščam urad voditelja Armenije, zapuščam premierski urad," je še dejal Sargsjan v odstopni izjavi.

Protesti že pred imenovanjem
Protesti so se v Armeniji začeli še pred predvidenim imenovanjem Sargsjana za premierja. Ta je v času svojega predsednikovanja polpredsedniški sistem spremenil v parlamentarnega, po mnenju kritikov zato, da bi se izognil ustavno določeni omejitvi mandatov na čelu države.

Kljub protestom ga je parlament prejšnji teden potrdil za predsednika vlade.