Slovaška policija pred kazenskim sodiščem med nedavnim zaslišanjem osumljenca. Foto: EPA
Slovaška policija pred kazenskim sodiščem med nedavnim zaslišanjem osumljenca. Foto: EPA

Policija je medtem razširila preiskavo o poskusu atentata. Domneva, da storilec ni ukrepal sam, pač pa je užival podporo ene ali več oseb.

Takoj po streljanju na slovaškega premierja prejšnjo sredo so z družbenega omrežja Facebook izginile storilčeve objave, zato oblasti sklepajo, da je imel pomočnike.

Slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok je dejal, da se nova preiskovalna skupina opira na različico, da ni šlo za osamljenega napadalca.

"To pomeni, da je tretja oseba delovala v korist storilca, obstajajo znaki, da se je o umoru predsednika vlade razpravljalo v širšem krogu," pa je dejal obrambni minister Robert Kalinak.

Policija poostreno varuje kraje, kjer se zadržuje več ljudi. Za danes napovedani sestanek vseh parlamentarnih strank je bil zaradi nesoglasij, medsebojnih obtoževanj in jeze odpovedan.

"Pričakujem, da se bodo kratkoročno gledano razmere celo nekoliko poslabšale, saj so podporniki vladnih strank polni jeze. Počutijo se ranljive in so razočarani, tako da lahko vidite, da se celo povečujeta sovražni govor in izkazovanje negativnih čustev v javnem diskurzu," je dejala politologinja na univerzi Comenius Aneta Vilagy.

Pa vendar je dopoldne prišlo do političnega poskusa umiritve razmer. Parlament je soglasno sprejel resolucijo, ki jo je pripravila koalicija, v kateri politike, medije in javnost poziva, naj spoštujejo izide volitev in ne širijo sovraštva do funkcionarjev.

Iz koalicije so prišle spravne besede, tudi opravičilo za oster odziv po napadu.

Parlament nadaljuje obravnave zakonov, kakor je želel Fico. Danes poslanci razpravljajo tudi o načrtovani ukinitvi javne radiotelevizije.