Napadalca so v soboto močno zastraženega prvič pripeljali na sodišče. Foto: Reuters
Napadalca so v soboto močno zastraženega prvič pripeljali na sodišče. Foto: Reuters

Kot je povedal Šutaj Eštok, je bila ustanovljena preiskovalna komisija, ki bo ugotovila, ali je osumljenec za napad na premierja deloval kot del skupine ljudi, ki so drug drugega spodbujali k izvedbi atentata.

Eden od dejavnikov, ki po ministrovih besedah kaže na vpletenost drugih ljudi, je bil, da je bila osumljenčeva internetna komunikacija izbrisana dve uri po poskusu atentata, vendar je nista izbrisala ne osumljenec in najverjetneje tudi ne njegova žena. "To nakazuje, da je zločin morda zagrešila določena skupina ljudi," je Šutaj Eštok povedal na novinarski konferenci.

V soboto je sodišče v kraju Pezinok za 71-letnega moškega, ki je obtožen poskusa umora premierja, odredilo pripor zaradi možnosti pobega in nevarnosti, da bi zagrešil nova kazniva dejanja.

Identitete osumljenca za napad policija še ni razkrila, po poročanju slovaških medijev pa gre za pisatelja in nekdanjega varnostnika Juraja Cintulo, ki je v sredo po srečanju vlade v kraju Handlova večkrat iz neposredne bližine ustrelil slovaškega premierja.

Podpredsednik vlade in obrambni minister Robert Kalinak je sporočil, da Fico ni več v smrtni nevarnosti, a je premierjevo zdravstveno stanje še vedno resno in štiri dni po neuspelem atentatu ostaja v intenzivni negi.

Fica so po atentatu v sredo hudo ranjenega nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer je bil nekaj časa v smrtni nevarnosti, a so ga rešili.

Napad je pretresel Slovaško, kjer že dalj časa vlada napeto ozračje, med drugim tudi zaradi reform Fičeve vlade. Slovaška vlada je v preteklih dneh večkrat pozvala medije, politike in javnost, naj ne širijo dezinformacij ali lažnih novic o poskusu atentata na premierja. Medije so še pozvali, naj omejijo razprave na spletnih straneh in družbenih omrežjih.