Heger je vodenje Slovaške prevzel aprila 2021 po odstopu Igorja Matoviča. Dve leti pozneje je po izgubi podpore v parlamentu tudi sam odstopil. Foto: Reuters
Heger je vodenje Slovaške prevzel aprila 2021 po odstopu Igorja Matoviča. Dve leti pozneje je po izgubi podpore v parlamentu tudi sam odstopil. Foto: Reuters

Predsednica Zuzana Čaputova je sporočila, da bo tehnično vlado imenovala po 15. maju. Njena sestava že določena, imena ministrov pa bo razkrila, potem ko bo z njimi seznanila politične stranke. Čaputova je še dejala, da verjame, da bo tehnična vlada v šestih mesecih do volitev uspela stabilizirati politične razmere v državi.

"Predsednico sem pozval, naj mi odvzame mandat za vodenje vlade," je sporočil Heger. Pojasnil je, da se je za ta korak odločil, ker predsednica ni sprejela nobenega njegovega predloga glede vodenja vlade v trenutni politični krizi.

Čaputova je začasnega premierja pozivala, naj čim prej omogoči predčasne volitve, vendar jih je Heger odložil na konec septembra.

Njegovi stranki namreč na volitvah grozi poraz, zmagali pa bi lahko socialdemokrati, ki jih Heger obtožuje korupcije, poleg tega so zadržani do podpore Ukrajini.

Odstop dveh ministrov

Hegerjev položaj sta še dodatno omajala dva ministrska odstopa. Poleg kmetijskega ministra Samuela Vlčana je odstopil tudi zunanji minister Rastislav Kačer, ki je veljal za tesnega Hegerjevega zaupnika in glavnega zagovornika slovaške podpore Ukrajini v vojni proti Rusiji.

Desnosredinska vladna koalicija je na splošnih volitvah leta 2020 zmagala na podlagi protikorupcijskega programa. Heger je aprila 2021 po sporu znotraj vladajočega zavezništva štirih strank na položaju predsednika vlade zamenjal vodjo stranke Olano Igorja Matoviča.

Decembra lani vlada prejela nezaupnico

Koalicija je septembra lani izgubila parlamentarno večino, ko jo je zapustila liberalna stranka Svoboda in solidarnost (SAS), ki je vlado obtožila, da ne stori dovolj za pomoč ljudem ob višanju stroškov energije.

Slovaški parlament je decembra lani Hegerjevi vladi izglasoval nezaupnico, kar je sprožilo politično krizo in padec priljubljenost vlade. Heger je marca letos nato zapustil desnosredinsko stranko Olano, ki jo je vodil, ter napovedal novo stranko, katere cilj bo združiti desno sredino.