Poceni ukrajinsko žito je jezilo kmete na vzhodnoevropskih državah. Foto: Reuters
Poceni ukrajinsko žito je jezilo kmete na vzhodnoevropskih državah. Foto: Reuters

Od danes do 5. junija bo dovoljen uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen v vse članice EU-ja, razen Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo. V teh pet članic bo mogoče žito uvoziti, samo če bo namenjen tranzitu v druge članice Unije ali tretje države, so zapisali pri Evropski komisiji.

Pojasnili so, da so se za tovrstne ukrepe odločili zaradi logističnih ozkih grl, ki so nastala v teh petih članicah. Če se bodo te izjemne razmere nadaljevale, so pripravljeni ukrepe podaljšati tudi po 5. juniju.

Poljska, Madžarska, Slovaška in Bolgarija so se v zameno za te ukrepe zavezale, da bodo odpravile enostranske ukrepe, ki so jih sprejele za uvoz žita iz Ukrajine, so še poudarili na komisiji.

"Medtem ko obravnavajo skrbi v članicah, ki ležijo v bližini Ukrajine, ti ukrepi obenem potrjujejo močno zavezanost EU-ja podpori Ukrajini in ohranjanju njenih zmogljivosti za izvoz žita, ki je ključno za hranjenje sveta in preprečevanje dvigovanja cen hrane," so zapisali.

Danes sprejeti ukrepi so sicer del širšega svežnja, ki bo vključeval še finančno podporo za kmete v prizadetih državah in dodatne ukrepe za olajšanje tranzita ukrajinskega žita prek t. i. solidarnostnih pasov v druge članice in tretje države.

Komisija je ukrepe sprejela, potem ko se je o njih pretekli petek dogovorila s petimi članicami in Ukrajino. Njene evropske sosede so se namreč zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravil carine, znašle v težavah. Pojavilo se je kopičenje zalog, zaradi česar je na trgu končalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere. Zato so se odločile za enostranske ukrepe.

V petek so sicer članice EU-ja podprle tudi enoletno podaljšanje uredbe, v skladu s katero je EU odpravil carine na ukrajinsko žito. Zdaj mora to potrditi še Evropski parlament, nato pa uradno še Svet EU-ja, v katerem so države članice.