Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa. Foto: Reuters
Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa. Foto: Reuters

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, to pomeni konec zakonodajnega postopka, ki se je začel februarja 2020, saj je predsednik že pred tem naznanil odločitev o razpustitvi parlamenta in sklicu predčasnih parlamentarnih volitev za 30. januar 2022.

Če bi imel parlament polno moč, bi lahko leva večina preglasila predsedniški veto z drugim glasovanjem o istem besedilu. Tako pa bo razprava o zakonu znova potekala šele po volitvah, ki bi lahko prinesle tudi spremembo razmerja moči v parlamentu, piše spletni portal Politico.

De Sousa, profesor prava, je svojo odločitev utemeljil s prošnjo za pojasnila v povezavi z vprašanji, "ki so se pojavila šele v tej drugi različici zakona". Želi, da poslanci in poslanke navedejo, ali je smrt z medicinsko pomočjo mogoče dovoliti v primeru "usodne" in "neozdravljive bolezni" ali že samo "resne bolezni".

Prvo različico zakona je velika večina poslancev in poslank sprejela januarja letos, vendar je predsednik de Sousa zadevo posredoval ustavnemu sodišču, ki je odločilo, da besedilo temelji na preveč nenatančnih konceptih.

Preoblikovano besedilo je bilo nato izglasovano na začetku novembra, dan po tem, ko je predsednik napovedal razpustitev parlamenta zaradi zavrnitve predloga državnega proračuna za leto 2022.

V Evropi je bila evtanazija doslej uzakonjena v državah Beneluksa in v Španiji, razprava o tem pa poteka tudi drugih državah, denimo v Italiji in Avstriji.