Vodje Združenja Luce Coscionija ob vložitvi predloga za referendum o uzakonitvi evtanazije aprila letos. Foto: EPA
Vodje Združenja Luce Coscionija ob vložitvi predloga za referendum o uzakonitvi evtanazije aprila letos. Foto: EPA

Toda kljub dve leti stari zahtevi ustavnega sodišča je Italija še vedno brez ustrezne zakonodaje. V konservativnih krogih ji nasprotujejo, medtem ko jo z referendumom zahteva več kot milijon državljanov, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

"Žal sem že 11 let paraliziran od ramen do stopal. Utrujen sem. Hočem svobodno izbrati o koncu svojega življenja," je dejal tetraplegik Mario iz jadranskega Pesara.

Etični odbor zdravstvenega organa dežele Marke je zdaj odločil, da izpolnjuje vse pogoje za zdravniško pomoč pri samomoru. Mario je tako prvi Italijan, ki mu bo država dovolila umreti po lastni volji.

Toda do takrat bodo minili še meseci. Dežela Marke zahteva še formalno presojo sodišča, zdravstvene oblasti pa morajo oblikovati ustrezen postopek, po katerem bo zadnji, odločilni gib lahko naredil sam.

Odločitev zdravstvenega organa iz Mark sloni na dve leti stari presoji ustavnega sodišča, po kateri pomoč pri samomoru ni kazniva, če bolnika pri življenju ohranja samo še medicinska oskrba, njegovo zdravstveno stanje je nepovratno, trpi za neznosnimi telesnimi in psihičnimi bolečinami, hkrati pa je sposoben samostojne odločitve. Ustavno sodišče je takrat zahtevalo zakonsko ureditev področja.

Toda italijanski parlament zakonodajni postopek odlaga, tudi zaradi stališča Vatikana, ki vztraja pri rešitvi s paliativno oskrbo, saj da predvideva možnost prekinitve zdravstvenih postopkov, ki se zdijo bolniku pretirani.

Med italijanskimi zagovorniki pomoči pri samomoru je najglasnejše Združenje Luce Coscionija, ki ga je ustanovil istoimenski italijanski politik, ki je umrl pri samo 38 letih za posledicami amiotrofične lateralne skleroze. Združenje je letos zbralo 1,2 milijona podpisov za razpis referenduma. Volivci naj bi o uzakonitvi evtanazije odločali spomladi.