Hudo bolni bi morali imeti dostop do pomoči pri samomoru, meni avstrijska vlada. Foto: BoBo
Hudo bolni bi morali imeti dostop do pomoči pri samomoru, meni avstrijska vlada. Foto: BoBo

Vsakdo, ki bo želel pomoč pri samomoru, bo lahko od leta 2022 pripravil ustrezno oporoko. Vlada je ob tem poudarila, da nihče ni obvezan zagotavljati pomoči pri samomoru. To velja tudi za farmacevte, ki ne bodo obvezani izdajati pripravka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predlog nove zakonodaje so v soboto predstavili avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić, ministrica za ustavna vprašanja Karoline Edtstadler in minister za zdravje Wolfgang Mückstein. Ob tem so poudarili, da je okvir za pomoč pri samomoru zelo strogo omejen.

Ustrezno "oporoko o smrti" o možnostih pomoči pri samomoru bo tako lahko sestavil le ta človek sam. K temu bo upravičen vsak trajno hudo bolan ali neozdravljivo bolan človek, ki bo polnoleten in sam sposoben sprejemati odločitve. Za mladoletnika bo takšna pot izključena.

Ti ljudje se morajo posvetovati z dvema zdravnikoma, od katerih bo moral eden biti usposobljen za paliativno medicino. Zdravnika bosta morala med drugim ugotoviti, ali je bolnik sposoben samostojno sprejemati odločitve.

Nato bo umirajoči upravičen, da v lekarni prevzame smrtonosni pripravek. Tega bo lahko prevzel tudi kdo drug, a bo moral pripravek samostojno uporabiti samo tisti, ki se bo odločil za končanje življenja. Mogoča bo tudi dostava pripravka iz lekarne.

Pred izdajo dovoljenja za pomoč pri samomoru bo treba upoštevati obdobje 12 tednov. Cilj tega je premagati akutne faze morebitne krize. Če bo imel bolnik na voljo le zelo kratek čas življenja, bo mogoče to obdobje skrajšati na dva tedna.

Vlada sledi sodbi ustavnega sodišča

Vladni predlog sledi sodbi avstrijskega ustavnega sodišča, sprejeti lanskega decembra, po kateri je prepoved pomoči pri samomoru neustavna, saj krši pravico posameznika do samoodločbe.

Iz zveznega kanclerstva sporočajo, da bi "hudo bolni ljudje morali imeti dostop do pomoči pri samomoru", poroča CNN.

Predviden začetek veljave z naslednjim letom

Dogovor avstrijske vlade, ki ureja tudi hospice in paliativno oskrbo, bodo pred začetkom parlamentarnega postopka pregledali strokovnjaki. Predvidoma naj bi parlament nato o ustrezni zakonodaji glasoval še pred koncem leta. Veljati naj bi začela 1. januarja prihodnje leto.

Če do konca leta ne bi prišlo do nove zakonske ureditve, bi obstoječa prepoved pomoči pri umiranju preprosto prenehala veljati, praksa pa bi ostala neurejena.

Letos je sicer Španija postala četrta članica EU-ja, ki je dovolila evtanazijo. O zakoniti pomoči pri samomoru razpravljajo tudi v Združenem kraljestvu, kjer pa bo do sprejetja zakona minilo še precej časa.