Čakali so tako tisti, ki so se na celino odpravili s trajektom ... Foto: EPA
Čakali so tako tisti, ki so se na celino odpravili s trajektom ... Foto: EPA

V soboto, ob začetku prazničnega velikonočnega obdobja v Evropi in na prvi dan spomladanskih počitnic za britanske šolarje, se je v Dovru vila nepregledna množica vozil. Dover in francosko mesto Calais sta povezana s predorom pod Rokavskim prelivom, med mestoma poteka tudi trajektna povezava.

Najbolj so bili na preizkušnji potniki na avtobusih, saj so nekateri po navedbah tujih medijev na prestop meje čakali tudi po 16 ur.

... kot vozniki avtobusov in tovornjakov. Foto: EPA
... kot vozniki avtobusov in tovornjakov. Foto: EPA

Velike zamude na mejnem prehodu Dover–Calais so po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije postale stalnica. Britanski organi so za gnečo okrivili Francoze, saj so jim očitali počasno pregledovanje dokumentov. Vodstvo pristanišča v Dovru je kot dodatna razloga za gnečo navedlo "zahtevne vremenske razmere", predvsem močan veter, in "povečano gostoto prometa". Dodali so, da je bil še najbolj tekoč prehod meje z vlaki in avtomobili, največji zastoji pa so nastajali pri avtobusih. Na velike zamude so opozorili tudi potniki na trajektih – ti so vozili pozno v noč, da so lahko prepeljali vse ljudi. Dodali so, da so zaradi razmer "zelo zaskrbljeni", piše Deutsche Welle.

Tudi britanska notranja ministrica Suella Braveman je zanikala, da bi bil razlog za gnečo na meji brexit. "Mislim, da ni pošteno reči, da je to negativni učinek brexita. Od izstopa iz Evropske unije je minilo že več let in na meji od takrat na splošno postopki potekajo dobro. V obdobjih, ko je pri prečkanju Rokavskega preliva velik pritisk ljudi, bodisi skozi predor bodisi s trajekti, bo promet vedno nekoliko zastal. Vse zato pozivam, naj bodo potrpežljivi," je dejala.