Foto: EPA
Foto: EPA

Po koncu prehodnega obdobja pred dvema letoma so namreč britanski državljani izgubili pravico do svobodnega gibanja znotraj Unije.

Po poročanju Guardiana strokovnjaki sicer opozarjajo, da podatki Eurostata ne pojasnjujejo, zakaj je bilo Britancem ukazano, da odidejo, tako da morda niso bili vsi primeri povezani z omejitvami glede prebivanja. A ne glede na to po mnenju strokovnjakov tako visoka številka predstavlja močan opomnik na posledice brexita. Britanski državljani so zdaj namreč v članicah EU-ja državljani tretje države.

Glede na podatke Eurostata je bilo skoraj polovica od 2285 Britancev izgnanih iz Švedske (1050), skoraj tretjina (615) pa iz Nizozemske.

Malta je ukazala 115 Britancem, da zapustijo državo, Francija 95, Belgija 65, Danska 40, Nemčija 25 in Avstrija desetim. Nekatere države, kjer živi veliko britanskih državljanov, kot so Španija, Portugalska in Italija, niso poročale o izgonu katerega od njih, čeprav je vsaj za Španijo znano, da je nekaj Britancem ukazala odhod iz države.

Guardian je poročal o primeru dveh britanskih državljanov, ki jima je bilo ukazano, da zapustita Dansko, ker sta prepozno izvedela, da se morata prijaviti za bivanje v državi po brexitu, zato sta prijavi oddala nekaj dni prepozno.

Po brexitu se je 14 članic EU-ja odločilo za samodejno priznavanje rezidenčnega statusa Britancem, ki so tam pred brexitom prebivali zakonito. Preostalih 13 pa je začelo od britanskih državljanov zahtevati, da formalno zaprosijo za nov postbrexitovski rezidenčni status. Kdor od njih je zamudil postavljen rok in vsi novi prišleki iz Združenega kraljestva od januarja 2021, so podvrženi pravilom za priseljence iz tretjih držav.