Razmere v Vučjaku niso človeka dostojne. EU tamkajšnjim prebežnikom ne dovoljuje vstopa na njegovo ozemlje. Foto: Reuters
Razmere v Vučjaku niso človeka dostojne. EU tamkajšnjim prebežnikom ne dovoljuje vstopa na njegovo ozemlje. Foto: Reuters

Sekretar Rdečega križa v Bihaću Selam Midžić je medtem dejal, da bodo taborišče izpraznili v torek.

Glede na dogovor državnega vrha in kantonalnih oblasti naj bi se premeščanje prebežnikov iz Vučjaka v prebežniške centre z ustreznejšimi razmerami za njihovo bivanje začelo danes, vendar je vodja misije Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v Bosni in Hercegovini Peter van der Auweraert v nedeljo zvečer izjavil, da danes premeščati še ne bodo začeli in da ne ve, kdaj se bo to zgodilo.

Na novinarski konferenci, na kateri je bil tudi van der Auweraert, je Ružnić pojasnil, da zaradi tehničnih in varnostnih razlogov potrebujejo čas za premestitev prebežnikov. Najprej jim bodo zagotovili prevoz, hrano in policijsko spremstvo.

Prejšnji teden, ko je zapadel sneg, so razmere v Vučjaku postale še bolj dramatične in napete. Foto: EPA
Prejšnji teden, ko je zapadel sneg, so razmere v Vučjaku postale še bolj dramatične in napete. Foto: EPA

Del prebežnikov, okoli 350, naj bi premestili v nov sprejemni center v zapuščeni vojašnici Blažuj pri Sarajevu, ki pa na sprejem še ni pripravljena. Van der Auweraert je povedal, da bodo za tehnično usposobitev prostorov potrebovali še nekaj tednov, tako da bodo del prebežnikov sprva začasno namestili v begunsko taborišče Ušivak v kraju Hadžići blizu Sarajeva. V primeru potrebe pa bi del prebežnikov lahko začasno namestili tudi v azilnem centru v Salakovcu blizu Mostarja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ob tem je Van der Auweraert poudaril, da je najpomembneje, da se Vučjak zapira. To je označil kot prvi korak do zmanjšanja pritiska na unsko-sanski kanton.

Sekretar Rdečega križa v Bihaću Midžić je medtem prebežnike v Vučjaku seznanil s tem, da jih bodo premeščati začeli v torek okoli 11. ure in da se morajo do takrat na to pripraviti. Z avtobusi naj bi jih nato odpeljali iz taborišča, ki ga s torkom ne bo več, je dejal po poročanju regionalne televizije N1. Povedal je tudi, da je skozi taborišče v pol leta šlo okoli 25.000 prebežnikov.

V Vučjaku naj bi bilo okoli 600 prebežnikov

V Vučjaku naj bi bilo trenutno še okoli 600 prebežnikov. Minister BiH-a za varnost Dragan Mektić je v petek pojasnil, da jih bodo premestili v druge centre po BiH-u, ki imajo še proste zmogljivosti, dokler ne bodo za sprejem prebežnikov pripravili nekdanjo vojašnico Blažuj pri Sarajevu.

Center v Vučjaku leži v bližini nekdanje deponije odpadkov in minskega polja ter je že vse od nastanka junija tarča kritik zaradi neprimernih bivalnih razmer.

Improvizirano taborišče blizu meje s Hrvaško so tamkajšnje oblasti v Bihaću vzpostavile za prebežnike, ki nimajo ustreznih dokumentov, za katere ni bilo prostora v sprejemnih centrih. Sestavljajo ga šotori, ki jih ni mogoče ogrevati, v njem ni tekoče vode, stranišč in elektrike.

Prebežnikov iz taborišča Vučjak še niso preselili

Pozivi k zaprtju taborišča

Številni, med drugim tudi Svet Evrope in EU, ki sicer prebežnikom ne dovoli vstopa na njegovo ozemlje, so opozorili, da je Vučjak povsem neprimeren za bivanje, življenje in zdravje ljudi v njem pa sta ogroženi. V zadnjem času so bili vse pogostejši pozivi k zaprtju tega taborišča. Za to se je prejšnji teden ob obisku Vučjaka zavzela tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je razmere v tem taborišču v petek označila za najslabše v vsej Evropi.

Komisarka je ob sklenitvi štiridnevnega obiska v BiH-u kritizirala nasilno ravnanje hrvaške policije s prebežniki, ki vstopajo na Hrvaško iz BiH-a.

Prejšnji teden, ko je zapadel sneg, so razmere v Vučjaku postale še bolj dramatične in napete. Skupina prebežnikov je v začetku tedna napadla nekaj policistov, zatem so v znak protesta zavračali hrano in pijačo. V nedeljo so stavko končali, potem ko so jim sodelavci Rdečega križa prinesli hrano.

Novi premier BiH-a Zoran Tegeltija je napovedal, da bodo z novim ministrom za varnost pripravili načrt za reševanje prebežniške krize v BiH-u. Ob tem je zatrdil, da predstavnikom EU-ja ne bo uspelo, da bi prebežniki ostali v BiH-u, tudi če bodo za to zagotovili denar.

"BiH ne more sam rešiti tega problema, ki ga ne smemo podcenjevati, saj tako mednarodni skupnosti in sosednjima državama sporočamo, da smo zaprt prostor, ko gre za prebežniško krizo. Imate nenadzorovan vhod, na drugi strani pa je narejeno vse, da ti ljudje ne morejo oditi iz BiH-a," je še dodal Tegeltija.

Reportaža Boštjana Anžina iz Vučjaka