Salvini je vztrajal, da ne bo dovolil izkrcanja prebežnikov, dokler se zanje ne najde rešitev. Foto: Reuters
Salvini je vztrajal, da ne bo dovolil izkrcanja prebežnikov, dokler se zanje ne najde rešitev. Foto: Reuters

Do konca popoldneva je ladjo, ki je bila od nedelje zasidrana v pristanišču v mestu Augusta na Siciliji, zapustilo vseh 116 prebežnikov.

Izkrcanje na italijanski obali je napovedal notranji minister Matteo Salvini, ki je kljub skrb vzbujajočim higienskim razmeram na ladji vse doslej vztrajal, da se bodo prebežniki lahko izkrcali šele potem, ko jih bodo prevzele druge države, v kar naj bi zdaj privolilo pet članic Evropske unije.

Kot poroča dopisnik RTV Slovenija iz Italije Janko Petrovec, je primer ladje Gregoretti podoben primeru ladje obalne straže Diciotti lani avgusta, ko je več kot sto prebežnikov na izkrcanje čakalo 11 dni. Notranjega ministra so takrat ovadili zaradi njihove ugrabitve, toda Salvini se je sodnemu pregonu izmaknil s pomočjo parlamentarne imunitete. Podobno bi se lahko zgodilo tudi tokrat, saj je Salvinija – znova zaradi ugrabitve ljudi – ovadila okoljska organizacija Legambiente.

Posredovanje Bruslja

Ladja Gregoretti je prebežnike rešila blizu Malte prejšnji četrtek, Salvini pa je njihovo izkrcanje prepovedal, dokler jih ne bodo prevzele druge države. Nemčija je svojo pripravljenost pokazala že v petek, po posredovanju Bruslja pa še Francija, Portugalska, Luksemburg in Irska. Del prebežnikov z ladje Gregoretti naj bi prevzela tudi italijanska škofovska konferenca.

Ladja od nedelje čaka v Augusti na Siciliji, na njej pa naj bi bilo eno samo stranišče. Pristojne oblasti so na ladji odkrile 29 bolnih prebežnikov, od teh dva huje.

Novi prebežniki

Preteklo noč se je v Apuliji na peti italijanskega škornja z dveh tihotapskih jadrnic nemoteno izkrcalo več kot 80 Pakistancev, Kurdov in Iračanov. Dva tihotapca, ki sta z jadrnico pripeljala okoli 30 prebežnikov, naj bi policija zajela, potem ko sta znova odrinila proti Albaniji.

Medtem prihajajo novice, da je ladja Alan Kurdi humanitarne organizacije Sea Eye danes zjutraj pred obalo Libije rešila 40 ljudi.