Prebivalci predmestij opozarjajo na čezmerno nasilje policije. Foto: EPA
Prebivalci predmestij opozarjajo na čezmerno nasilje policije. Foto: EPA

Napetosti so se začele že v zgodnjih jutranjih urah v soboto, ko je bil 30-letni motorist poškodovan na policijski nadzorni točki v predmestju Villeneuve-la-Garenne. Motorista so odpeljali v bolnišnico z zlomljeno nogo in je prestal operacijo, potem ko se je na motorju zaletel v odprta vrata policijskega avtomobila. Stanovalci trdijo, da so policisti vrata namenoma odprli, da bi se motorist vanje zaletel. Tožilstvo je odprlo preiskavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po incidentu se je okoli policistov zbralo okoli 50 jeznih prebivalcev, ki so v skoraj dveurnem spopadu na policiste metali predmete, je sporočila policija.

Nemiri so se v nedeljo razširili tudi v bližnje predmestje Aulnay-sous-Bois, kjer so policiste po njihovih navedbah stanovalci napadli iz zasede in nanje metali predmete in pirotehnične izdelke. Gre za gosto naseljeno predmestje s socialnimi stanovanji, v katerem so se prebivalci že doslej pritoževali zaradi policijskega nasilja. Prijeli so štiri ljudi.

Predmete in pirotehnična sredstva so na policiste ponoči metali tudi v predmestju Villeneuve-la-Garenne, v obeh pa so tudi gorele smeti in avtomobili. Policija je na ljudi streljala z gumijastimi naboji in solzivcem.

Danes je v obeh predmestjih mirno.

Po sobotnem incidentu je skupina za človekove pravice SOS Racisme pozvala oblasti k pojasnitvi dogodka in zadržanosti policije v sedanjih časih karantene in napetosti.

Tožilstvo preiskuje tudi smrt 33-letnika v priporu na začetku meseca, ki so ga pridržali zaradi kršenja karantene, v okviru katere lahko prebivalci Francije dom zapustijo le za nujne potrebe, imeti pa morajo potrdilo. Policija trdi, da se je upiral aretaciji, njegova sestra pa je dejala, da ima shizofrenijo.

Zaradi nasilja policije so v Franciji v zadnjih mesecih vložili več pritožb tudi med protesti proti pokojninski reformi in protesti rumenih jopičev.

Francoski premier Edouard Philippe je v nedeljo povedal, da je od uvedbe karantene zaradi novega koronavirusa 17. marca policija preverila 13,5 milijona ljudi. Več kot 800.000 jih je prijavila zaradi kršitev.