Pobudniki referenduma so želeli doseči spremembo zakonodaje iz leta 1865. Foto: Reuters
Pobudniki referenduma so želeli doseči spremembo zakonodaje iz leta 1865. Foto: Reuters

Notranja ministrica Elena Tonnini je parlament že pozvala, naj sprejme zakon v skladu z rezultatom referenduma, poroča BBC. Tako naj bi se spremenila še veljavna zakonodaja iz leta 1865, zaradi katere je San Marino ena zadnjih držav v Evropi, kjer je splav popolnoma prepovedan.

San Marino je namreč poleg Malte, Andore in Vatikana edina država v Evropi, kjer je splav popolnoma prepovedan, celo v primeru posilstva, incesta, prizadetosti ploda ali nevarnosti za zdravje matere.

Volilno pravico ima 35.411 volivcev, od katerih jih tretjina živi v tujini, udeležba na referendumu pa je bila 41-odstotna.

Volivci in volivke so odločili, da naj imajo ženske pravico do svobodne izbire o rojstvu otroka do dvanajstega tedna nosečnosti. Pozneje bi bil splav dovoljen le v primeru ogroženosti matere ali hudih nepravilnosti zarodka.

Po trenutno veljavni zakonodaji ženskam, ki opravijo splav, grozi do triletna zaporna kazen, za zdravnika oziroma zdravnico, ki zdravstveni poseg izvede, pa do šestletna.

A kaznovan ni bil še nihče. Ženske, ki se odločijo za splav, praviloma namreč odidejo v Italijo, ker je splav zakonit od leta 1978. A pri tem včasih niso uspešne, saj imajo v Italiji zdravniki pravico zavrniti izvedbo posega.

Pobudo za referendum je dala Zveza žensk San Marina (UDS), nasprotovanje uzakonitvi splava pa je vodila Krščansko-demokratka stranka, ki je tesno povezana s Katoliško cerkvijo in v državi vlada že skoraj 20 let.

Pobudniki kampanje za uzakonitev splava so izkoriščali situacijo iz drugih delov Evrope, recimo na Irskem in v Gibraltarju, kjer so v zadnjih letih splav že uzakonili.