Ženske v mestu Saltillo proslavljajo odločitev sodišča. Foto: Reuters
Ženske v mestu Saltillo proslavljajo odločitev sodišča. Foto: Reuters

V soglasni sodbi s podporo vseh desetih sodnikov je vrhovno sodišče odredilo severni zvezni državi Coahuila, naj iz kazenskega zakonika odpravi sankcije za splav, poroča Guardian.

Predsednik vrhovnega sodišča Arturo Zaldivar je odločitev označil za "še en korak v zgodovinskem boju za enakost, dostojanstvo in polno uveljavljanje pravic žensk".

V skladu s soglasno odločitvijo sodnikov odslej na celotnem ozemlju Mehike ne bo več mogoče preganjati žensk, ki bodo opravile umetno prekinitev nosečnosti v katerem koli od primerov, ki jih je kot utemeljene določilo sodišče.

Gre za zgodnjo nosečnost, primer posilstva, ogroženost zdravja nosečnice ali v primeru ploda, nesposobnega za življenje. Sodišče ni natančneje opredelilo zgodnje nosečnosti, temveč je to prepustilo posameznim zveznim državam, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Splav do zdaj zakonit v štirih zveznih državah

Umetna prekinitev nosečnosti v prvih 12 tednih je bila do zdaj dovoljena v Ciudadu de Mexicu in še treh drugih zveznih državah, medtem ko je bila drugje mogoča le v primeru posilstva.

Sorodna novica V Teksasu začel veljati najstrožji zakon proti splavu v ZDA

Sodišče je odločalo v primeru severne države Coahuila, ki meji na ameriški Teksas, kjer so nedavno prepovedali splav po šestem tednu nosečnosti, a razsodba velja za celotno Mehiko.

Ženskam v državah, kjer je splav kazniv, omogoča dostop do postopka s pomočjo sodniškega naloga, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil pravosodni vir.

Mehiške zvezne države imajo pri uveljavljanju zakonov avtonomijo, a zakon ni veljaven, če je v nasprotju z odločitvami vrhovnega sodišča, ki vzpostavljajo sodno prakso, pojasnjuje AFP.

Skupina GIRE, ki je vodila kampanjo za pravico do umetne prekinitve nosečnosti, je odločitev sodišča pozdravila kot "zgodovinsko".

V Mehiki za razliko od ZDA kaznivost splava neustavna