Njena naloga je bila preprečevati širjenje komunizma, v obmejnem prostoru pa je več desetletij izvajala raznorodovalni pritisk na Slovence. Odločitev je pomembna tudi za slovensko zgodovinopisje.

Mario Draghi. Foto: EPA
Mario Draghi. Foto: EPA

Italijanski Gladio je bila ena od organizacij zahodnoevropske tajne paravojaške mreže, ustanovljene na pobudo ameriške Cie, ki naj bi skrbele za preprečevanje širjenja komunizma na Zahodu. Gladio naj bi imel več kot 600 članov, med katerimi so bili tudi vodilni italijanski politiki. Deloval je od sredine petdesetih pa do leta '90, njegov obstoj pa je prvi javno potrdil pripadnik neofašističnega Novega reda med sodnim zaslišanjem sredi osemdesetih.

Obmejno zgodovinopisje omenja organizacijo Gladio predvsem v povezavi s protikomunističnim delovanjem v Beneški Sloveniji. Gladio je bil s svojim kapilarnim vohunskim pritiskom na vaško prebivalstvo in s preprečevanjem slovensko jezičnih dejavnosti izredno učinkovit pri raznorodovanju Slovencev, predvsem v Nadiških dolinah. Pritisk je popustil šele v osemdesetih, ko se je v Benečiji začel preporod slovenstva.

Draghi je včeraj odpravil državno tajnost tudi pri dokumentaciji o zloglasni prostozidarski loži P2, ki je bila povezana z vatikanskimi finančnimi škandali v sedemdesetih. Ložo P2 imajo sodobni zgodovinarji za kriminalno organizacijo, ki je segala v sam vrh italijanske politike.

Vlada naj bi omenjene dokumente zdaj posredovala Centralnemu državnemu arhivu, kjer bodo na voljo zainteresirani javnosti.

Do Draghijeve odločitve je prišlo na obletnico terorističnega napada na železniško postajo v Bologni, v katerem je leta 1980 umrlo 85 ljudi in pri katerem naj bi sodelovala tudi loža P2. Nov sodni proces, ki naj bi dokončno razjasnil zaledje tega napada, se je začel aprila letos.