Sojenje o izročitvi Assangea se začne prihodnji teden. Foto: Reuters
Sojenje o izročitvi Assangea se začne prihodnji teden. Foto: Reuters

Londonsko sodišče bo prihodnji teden začelo odločati o izročitvi Assangea ZDA, kjer mu zaradi obtožb zarote in vohunjenja grozi do 175 let zaporne kazni. Okrožna sodnica Vanessa Baraitser je dokaze priče že razglasila za dopustne, poroča BBC.

Bela hiša navedbe označuje za "popolno izmišljotino in laž".

Assangeev odvetnik Edward Fitzgerald QC je sodišču sporočil, da naj bi Assangeu pomilostitev ponudil republikanski senator Dana Rohrabacher, ko je avgusta 2017 obiskal ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer je takrat bival Assange.

Leta 2016 je po hekerskem vdoru iz demokratskih nacionalnega kongresa (DNC) in predsedniške kampanje Hillary Clinton pricurljalo več elektronskih sporočil, ki jih je objavil tudi WikiLeaks. Ameriško ministrstvo za pravosodje je za vdor v računalniške sisteme obtožilo 12 ruskih obveščevalcev.

WikiLeaks je sicer razkril več milijonov tajnih dokumentov, med drugim informacije o priročnikih za paznike v Guantanamu, posnetek ameriškega napada na neoborožene civiliste v Bagdadu, Washington pa so osramotile predvsem diplomatske depeše iz leta 2010.