Aleksej Navalni v bolnišnici v Berlinu. Foto: Reuters
Aleksej Navalni v bolnišnici v Berlinu. Foto: Reuters

Po njihovih navedbah gre za dokaz, da je bil ruski opozicijski politik zastrupljen v hotelu, in ne na letališču, kot so domnevali doslej.

Navalni, eden vidnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, je 20. avgusta na notranjem poletu v Sibiriji nenadoma in nepojasnjeno zbolel.

Na zdravljenje v Nemčijo so ga prepeljali dva dni pozneje. Tam so ugotovili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok.

Steklenici vode v hotelski sobi Navalnega. Foto: Reuters
Steklenici vode v hotelski sobi Navalnega. Foto: Reuters

Na videoposnetku na družbenem omrežju Instagram je videti sodelavce Navalnega, kako 20. avgusta preiskujejo sobo Navalnega v hotelu Xander v Tomsku uro za tem, ko so bili obveščeni o njegovih zdravstvenih težavah.

"Odločili smo se vzeti vse, kar bi lahko koristilo, in to predati zdravnikom v Nemčiji. Očitno je bilo, da ta primer ne bo preiskan v Rusiji," piše ob posnetku.

Rusija primera ne preiskuje

Na posnetku je videti člane ekipe Navalnega z zaščitnimi rokavicami, kako dajejo prazne steklenice v vrečke. "Dva tedna pozneje so v nemškem laboratoriju našli sledi novičoka prav na steklenici vode iz hotelske sobe v Tomsku," piše v objavi.

Pozneje so še švedski in francoski laboratoriji, ki so analizirali vzorce, potrdili, da je bil Navalni zastrupljen z novičokom.

Nemčija je rezultate analiz predala tudi Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Rusija zadeve ne preiskuje, češ da ruske oblasti niso našle dokazov, da je šlo za kaznivo dejanje. Kremelj zanika vsakršno povezavo s poslabšanjem zdravstvenega stanja Navalnega.

Evropski poslanci za sankcije proti odgovornim za zastrupitev

Evropski poslanci z resolucijo, ki so jo potrdili s 532 glasovi za, 84 proti in 72 vzdržanimi, zahtevajo sankcije proti krivcem za zastrupitev Navalnega. Od držav članic zahtevajo stroge sankcije proti Rusiji in zaostritev že obstoječih. Poslanci so obsodili poskus umora Navalnega, v resoluciji pa poudarili, da novičok lahko razvijejo zgolj vojaški laboratoriji v lasti države in ga ne morejo pridobiti posamezniki, kar močno nakazuje na to, da za zastrupitvijo stojijo ruske oblasti.

Tudi če bodo odkrili drugega krivca, bo to še vedno predstavljajo kršitev ruskih mednarodnopravnih zavez, so navedli v parlamentu. Zahtevali so takojšnjo mednarodno preiskavo zastrupitve Navalnega in domnevnih kršitev ruskih mednarodnih zavez na področju kemičnega orožja. Ruske oblasti so poslanci pozvali k sodelovanju v preiskavi.