Maas omenja možnost ustavitve gradnje plinovoda Severni tok 2. Foto: Reuters
Maas omenja možnost ustavitve gradnje plinovoda Severni tok 2. Foto: Reuters

Minister trenutno predsedujoče države EU-ju tako krepi pritisk na Rusijo, naj pomaga razjasniti okoliščine zastrupitve Navalnega, ki so ga 22. avgusta po znakih zastrupitve iz Rusije prepeljali na zdravljenje v Nemčijo.

"Če v prihodnjih dneh na ruski strani ne bo pomoči pri razjasnitvi, se bomo morali s svojimi partnerji posvetovati o odgovoru," je za nemški časnik Bild am Sonntag dejal Maas. Če bodo govorili o sankcijah, potem morajo biti te "karseda ciljane", je dodal.

Nemška vlada je v sredo sporočila, da je preiskava, ki so jo izvedli v laboratoriju nemške vojske, nedvoumno pokazala, da je bil Navalni zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok.

Bo žrtev spora Severni tok 2?

Zaradi dogodka potekajo temeljiti pogovori o ustavitvi gradnje plinovoda Severni tok 2 kot oblike sankcij proti Moskvi, navaja nemška tiskovna agencija DPA. "Upam, da nas Rusi ne bodo prisilili, da spremenimo stališče do Severnega toka 2," je dejal Maas.

Vlada v Berlinu se je doslej izogibala temu, da bi primer Navalnega povezovala z nemško-ruskim projektom izgradnje plinovoda, še dodaja DPA.

Rusija Nemčijo obtožuje namernega zavlačevanja

Na Maasove izjave so se že odzvali v Moskvi. Rusija je Nemčijo obtožila, da namerno zavlačuje preiskavo o zastrupitvi Navalnega in se ne odziva na ruske zahteve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je nemške oblasti obtožila, da niso odgovorile na prošnjo ruskega tožilstva, poslano 27. avgusta.

"Spoštovani gospod Maas, če je nemška vlada iskrena v svojih izjavah, potem bi bila zainteresirana, da nemudoma pripravi odgovor na prošnjo urada ruskega generalnega tožilca," je dejala Zaharova, ki se je oglasila po Maasovem pozivu glede razjasnitve primera Navalni.

"Nismo prepričani, da Nemčija ne igra dvojne igre," je še dejala. "S tem, ko ne pošlje odgovora, Berlin zavlačuje proces preiskave, h kateremu poziva. Morda namerno?" je še pripomnila Zaharova.