Srbi trdijo, da kosovske posebne enote ne bi smele pregledovati avtomobilov na nadzorni točki na severu Kosova. Foto: Reuters
Srbi trdijo, da kosovske posebne enote ne bi smele pregledovati avtomobilov na nadzorni točki na severu Kosova. Foto: Reuters

Voznik avtomobila v streljanju na severu Kosova ni bil poškodovan, sopotnika pa so ranili v prsni koš, so sporočili iz srbskega vladnega urada za Kosovo in dodali, da so pripadniki posebne enote kosovske policije Rosu "na srbsko vozilo in Srbe rafalno streljali samo zato, ker niso dopustili, da bi jih brez kakršne koli podlage in razloga nadlegovala policija".

Sopotnika so odpeljali v bolnišnico v Kraljevu, avtomobil pa je bil po navedbah urada popolnoma prerešetan.

Kosovska policija je po navedbah srbskega portala N1 sporočila, da so na vozilo streljali, potem ko se je to zaletelo v policijsko vozilo in so bila ogrožena življenja policistov.

Incident se je zgodil na nadzorni točki na Bistričkem mostu, ki je del magistralne ceste med Mitrovico in Raško na jugu Srbije. Nadzorno točko so kosovske oblasti po besedah vodje srbskega vladnega urada za Kosovo Petra Petkovića postavile nepravno in nezakonito, na njej pa "vsak dan nadlegujejo srbski narod".

Vučić nagovoril rojake

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je o razmerah, povezanih s Kosovom, danes nagovoril javnost, z njimi pa je že seznanil vlado.

Načrt za Kosovo, ki sta ga predstavila Washington in Bruselj, je postal de facto pogajalski okvir za vstop Srbije v Evropsko unijo, je v nagovoru narodu nocoj dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić se je v petek srečal s predstavniki EU-ja in ZDA ter glede načrta za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom izjavil, da je Beograd "pripravljen sprejeti koncept" in si prizadevati za uveljavitev predloga. Kot je dejal danes, je na mizo dobil načrt, ki ga je sprejelo tudi pet članic EU-ja, ki niso priznale Kosova. S tem je ta načrt de facto postal pogajalski okvir za vstop Srbije v EU, je dejal Vučić.

Poudaril je, da so ga ameriški in evropski diplomati opozorili, da Srbijo, če predloga ne sprejme, čaka prekinitev evropskega integracijskega procesa, ukinitev brezvizumskega režima z državami EU-ja, ustavitev in nato umik investicij ter "celoviti ukrepi v političnem in ekonomskem smislu", kar bo državi povzročilo veliko škodo.

Vučić je v nagovoru državljanom še dejal, da so se danes na seji vlade dogovorili o nadaljnjih korakih. Napovedal je, da bo v naslednjih dneh na pogovore povabil predstavnike vseh parlamentarnih skupin in jih seznanil s tem, kaj je v ozadju in kakšni so nameni načrta.

Vučić se je v petek srečal z odposlancem EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom, ki so ga spremljali ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar in glavni zunanjepolitični svetovalci francoskega predsednika Emmanuela Macrona, nemškega kanclerja Olafa Scholza in italijanske premierke Giorgie Meloni, Emmanuel Bonne, Jens Pletner in Francesco Talo.