Stavkajo vozniki v italijanskem javnem prometu in na nekaterih letališčih. Foto: Reuters
Stavkajo vozniki v italijanskem javnem prometu in na nekaterih letališčih. Foto: Reuters
Splošna stavka v Italiji

Prebivalci Rima in Milana so posledice stavke občutili že zjutraj, saj stavkajo tudi vozniki avtobusov, tramvajev in podzemne železnice, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V primestnem prometu so začeli stavkati šele po jutranji prometni konici, tako da je večina zaposlenih lahko prišla na delo. Tudi v času popoldanske prometne konice naj bi bilo poskrbljeno, da se bodo zaposleni lahko vrnili domov.

Zahteva po zvišanju plač, pokojnin
Stavka, h kateri je pozvala skupina levih sindikatov, med drugim pa zadeva javni prevoz, šolstvo, zdravstvo ter javno upravo. Od 8. do 14. ure stavkajo tudi italijanski gasilci. Sicer pa so v večjih mestih napovedane tudi demonstracije. Sindikati zahtevajo zvišanje plač in pokojnin, protestirajo pa tudi proti "kampanji sovraštva" do prebežnikov, ki jo vodi vladajoča desna Liga.

Italijanska letalska družba Alitalia je zaradi stavke napovedala morebitne spremembe, težave pa je pričakovati predvsem na milanskih letališčih Linate in Malpensa, ker 24-urna stavka poteka tudi v podjetju, ki upravlja letališči.

Splošna stavka v Italiji