Kanadski premier Justin Trudeau je na protestih skupaj s preostalimi protestniki pokleknil na eno koleno. Foto: Reuters
Kanadski premier Justin Trudeau je na protestih skupaj s preostalimi protestniki pokleknil na eno koleno. Foto: Reuters

"Preveč Kanadčanov je strah in so zaskrbljeni, ko vidijo policijo," je dejal na novinarski konferenci pred protestom. Nadaljeval je, da so številni Kanadčani v zadnjih tednih prepoznali, da diskriminacijo doživljajo tudi številni njihovi sodržavljani in da se mora to končati.

Pozneje se je premier udeležil protesta v Ottawi, na katerem je imel majico s protirasističnim sloganom. Skupaj z drugimi je bil v tišini osem minut in 46 sekund, to je tako dolgo, kot je belski policist v Minneapolisu držal koleno na vratu Afroameričana Georgea Floyda, ki se je ob tem dušil in umrl.

Kljub prepovedi zbiranja, protesti v Londonu, Parizu in Berlinu

Sorodna novica Dogodke v ZDA obsodil Erdogan, pa Iran in Rusija, Trudeau "zmrznil"

Podobni protesti so se zvrstili tudi v drugih kanadskih mestih in državah po svetu, med drugim v Londonu, Berlinu, na Dunaju, v Amsterdamu in Parizu, kjer protestniki niso upoštevali vladnega priporočila.

V Londonu sta na javnih mestih dovoljeni zbiranje do šest ljudi in ohranjanje medsebojne razdalje dveh metrov, česar protestniki niso upoštevali.

Tako kot v britanski prestolnici so tudi v Parizu protestniki v rokah držali protirasistične slogane in napis 'Black Lives Matter!' (Življenja temnopoltih so pomembna!). Čeprav je proteste spodbudila smrt Floyda, so na njih pozivali tudi k pravičnosti za Adama Traoreja. Sin migranta iz Malija je pred štirimi leti umrl v priporu v predmestju Pariza.

V Berlinu so se protestniki zbirali na osrednjem Aleksandrovem trgu. Berlinska policija jih je prek Twitterja pozvala, naj več ne prihajajo na trg, saj je bil ta po njeni oceni 45 minut po začetku protirasističnih demonstracij natrpan. Opozorili so jih, naj upoštevajo priporočeno medsebojno razdaljo in nosijo zaščitne maske. Za sobotne proteste v Berlinu je bilo uradno prijavljenih 1500 protestnikov, ocena policije je do deset tisoč protestnikov.

Solidarnostni protesti tudi v Avstraliji

Shodi so bili tudi v Avstraliji, kjer se je na shodih v Sydneyju, Melbournu in v drugih mestih zbralo več deset tisoč ljudi, in to kljub pozivom vlade, naj zaradi novega koronavirusa raje ostanejo doma.

Protestniki so v rokah držali slogane proti rasizmu, večinoma so bili shodi mirni. Policija je posredovala le pri enem izmed protestov Vsa življenja so pomembna. Tudi Avstralija je zaznamovana z rasistično preteklostjo, kjer so žrtve predvsem aborigini.

V Mehiki na protestih posredovala policija

V Mehiki se je v petek protestov pred ameriškim veleposlaništvom v prestolnici in prostori zvezne države Jalisco udeležilo več deset ljudi. Protestniki so opozarjali tudi na nenavadno smrt Giovannija Lopeza, ki je umrl v priporu dan po aretaciji.

Sorodna novica Organizatorji protesta 'Življenja temnopoltih štejejo' v Washingtonu pričakujejo milijon ljudi

Zaradi nemirov je posredovala policija. Na posnetkih, ki so zaokrožili po spletu, je bilo videti, kako sta policista brcala eno izmed udeleženk protesta, ki je že ležala na tleh. Županja mehiške prestolnice Clauda Scheibaum je v petek zvečer obsodila zlorabo policistov in pozvala tožilstvo k preiskavi. Pozneje so sporočili, da so policista aretirali.

Podobne proteste v Braziliji je dodatno podžgal lokalni incident. V mestu Recife je namreč umrl deček temnopolte služkinje, ko ga je mama dala začasno v oskrbo svoji delodajalki, medtem ko je šla na sprehod z njihovim psom. Petletnik je umrl v torek, ko je padel z balkona v devetem nadstropju.