Kanadskega premierja Justina Trudeauja je novinar vprašal: "Za zdaj niste hoteli komentirati besed in dejanj ameriškega predsednika, vendar pa je Donald Trump zdaj pozval vojsko, naj ukrepa proti protestnikom. Včeraj smo videli, da je bil proti protestnikom uporabljen solzivec, da bi se predsednik lahko fotografiral. Zanima me vaše mnenje o tem in če ne želite komentirati, kakšno sporočilo s tem pošiljate?" Temu pa je sledil njegov molk.

Sorodna novica Torkovi protesti mirnejši; Trump položil venec k spomeniku papeža

Po 17 sekundah vidno neprijetnega bolščanja v kamero je Trudeau zgolj slišno izdahnil. Nato si je vzel še štiri sekunde za premislek in odgovoril: "Vsi gledamo z grozo in potrtostjo, kaj se dogaja v ZDA. Čas je, da se ljudje združijo, je pa tudi čas za poslušanje. Čas je za učenje, saj se krivica nadaljuje kljub napredku skozi leta in desetletja. Je pa tudi čas za nas, Kanadčane, da prepoznamo, da imamo tudi sami izzive. Da se temnopolti Kanadčani in tisti, ki so izpostavljeni rasnemu razlikovanju (ang. racialised Canadians), spoprijemajo z diskriminacijo in jo doživljajo prav vsak dan. V Kanadi poteka sistematična diskriminacija, kar pomeni, da predstavlja naš sistem grožnjo temnopoltim Kanadčanom in Kanadčanom, ki so izpostavljeni rasnemu razlikovanju, da so obravnavani drugače. Tega številni med nami ne vidimo, vendar pa je to realnost Kanadčanov, ki so izpostavljeni rasnemu razlikovanju vsak dan."

Kanadski premier je bil tudi sam septembra lani obtožen rasizma, ko je ameriški tednik Time objavil fotografijo z dogodka zasebne šole leta 2001, ki prikazuje Trudeauja v rasističnem kostumu. Tema gala dogodka je bila Tisoč in ena noč, takrat 29-letni Trudeau se je našemil, kot je dejal sam, v Aladina, pri tem pa si je potemnil obraz in roke. Kanadski premier je nemudoma po razkritju dogodek "globoko obžaloval".

Sorodna novica Protesti v ZDA: Zahteve po koncu rasizma v državi, ki na rasizmu temelji

MZZ: Razmere skrbno spremljamo

Množični protesti so v ZDA izbruhnili zaradi umora 46-letnega temnopoltega Georgea Floyda, ki je bil zadušen med poskusom aretacije pretekli ponedeljek v Minneapolisu. Belopoltega policista Dereka Chauvina so aretirali in obtožili uboja. Dogodke v ZDA, kjer ljudje protestirajo proti rasizmu, za enakost vseh v družbi in proti nasilju policistov nad temnopoltimi prebivalci, pa tudi izjave predsednika Donalda Trumpa, da bo nad protestnike poslal vojsko, spremlja ves svet.

S slovenskega ministrstva za zunanje zadeve so nam na vprašanje, ali in kako se bo Slovenija odzvala na dogodke v ZDA, le skopo odgovorili: "Ministrstvo za zunanje zadeve prek naših diplomatsko-konzularnih predstavništev skrbno spremlja razmere." Po vnovični prošnji za pojasnilo, so nam poslali še krajši odgovor: "Ministrstvo za zunanje zadeve z zaskrbljenostjo spremlja položaj."

Sorodna novica "Ko se bela Amerika prehladi, črna Amerika stakne pljučnico"
Torkovi protesti v ZDA mirnejši kot pretekle dni

Nemški zunanji minister opozoril na svobodo medijev

Nekoliko jasnejši je bil pri izražanju svojih stališč nemški zunanji minister Heiko Maas, ki je v torek dejal, da so mirni protesti proti policijskemu nasilju v ZDA "več kot legitimni", in pozval k svobodi poročanja novinarjev, ki spremljajo proteste. Do nedelje je bilo tarča nasilja policistov najmanj 60 novinarjev, med ranjenimi je tudi novinar nemškega Deutsche Welleja, ki je poročal o protestih v Minneapolisu, kjer so se ti začeli.

Prav tako v Minneapolisu je zaradi gumijastega naboja v glavo na levo oko oslepela fotografinja Linda Tirado. Kar dvakrat je bila napadena tudi televizijska ekipa MSNBC, v petek pa je bila aretirana novinarska ekipa televizijske mreže, za kar se je guverner Minnesote Tim Walz opravičil in zagotovil, da se to ne bo več dogajalo. A napadi policistov na novinarje se nadaljujejo. V soboto in nedeljo zjutraj so gumijasti naboji v Minneapolisu leteli na televizijsko ekipo Reutersa, fotograf te agencije pa je ostal brez fotoaparata. Novinarja Minneapolis Star Tribuna Chrisa Serresa so policisti dvakrat zbili na tla in mu grozili, da ga bodo ustrelili, če se premakne. Predtem so proti njemu uporabili solzivec in gumijaste naboje, je poročal STA.

Dogodke v ZDA obsodil tudi Erdogan

Na dogodke v ZDA pa so se odzvali celo nekateri svetovno voditelji, ki so tudi sami tarča kritik, da kršijo človekove pravice in teptajo pravice manjšin. Med njimi je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. V nizu objav na Twitterju je zapisal: "Rasizem in fašizem, ki sta vodila v smrt Georgea Floyda v ameriškem mestu Minneapolis, kot posledica mučenja, nas ni le globoko užalostila, temveč je postala ena najbolj bolečih manifestacij nepravične družbene ureditve, ki smo ji priča po vsem svetu."

Sorodna novica 8 minut, 46 sekund do smrti: "Če se lahko zgodi Georgeu, se lahko komur koli"

Oster tudi Iran

Zunanji minister Irana Džavad Zarif je na Twitterju objavil sporočilo za javnosti ameriškega ministrstva za zunanje zadeve z naslovom Nedavni protesti v Iranu, pri čemer je z rdečo prečrtal besedo 'Iran' in namesto nje zapisal 'ZDA'. Kjer piše 'Iranci' je zapisal 'Američani'. Pred zapis, da so "Iranci siti korupcije, nepravičnosti in nekompetentnih voditeljev", pa je vnesel popravke, da so "Američani siti rasizma, korupcije, nepravičnosti in nekompetentnih voditeljev".

Na njegovo izjavo se je že odzval ameriški zunanji minister Mike Pompeo, ki je opozoril na ravnanje Irana glede istospolnih ljudi, ravnanja z ženskami in Judi, pri čemer se je izognil komentiranju protestov v ZDA.

Kitajska ostaja zadržana: "Ne morem dihati"

Z ruskega zunanjega ministrstva so objavili izjavo: "Ta incident je daleč od tega, da bi bil prvi v nizu policijskega nespoštovanja zakonov in njihovega neutemeljenega nasilja v ZDA. Ameriška policija takšna kriminalna dejanja izvaja prepogosto."

Kitajska pri komentiranju dogodkov v ZDA ostaja zadržana. Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hva Čunjing se je na Twitterju odzvala na ameriško zunanje ministrstvo z zapisom: "Ne morem dihati." Odzval pa se je tudi predsednik komisije Afriške unije Moussa Faki Mahamat, ki je "najodločneje obsodil umor Georgea Floyda" v ZDA v rokah policistov in izrazil "globoko sožalje" svojcem. Oblasti v ZDA pa je pozval, naj "okrepijo svoj trud za zagotovitev popolne ustavitve vseh oblik diskriminacije, ki temelji na rasi ali etničnem poreklu".

Papež moli za vse, ki so umrli zaradi greha rasizma

Papež Frančišek je dejal, da bo molil za ubitega Georgea Floyda, pa tudi za vse, ki so umrli zaradi
Papež Frančišek je dejal, da bo molil za ubitega Georgea Floyda, pa tudi za vse, ki so umrli zaradi "greha rasizma". Foto: Reuters

Po osmih dneh nasilja v ZDA se je odzval tudi papež Frančišek, ki je rasizem v ZDA označil za "nevzdržnega", ulično nasilje pa za "samodestruktivno in samouničujoče". Smrt Georgea Floyda je označil za "tragično" in dejal, da moli zanj in za vse, ki so umrli zaradi "greha rasizma". Prav tako je izrazil zaskrbljenost zaradi nasilja na ulicah. "Prijatelji, ne moremo tolerirati ali zamižati na eno oko pred rasizmom in izključitvijo v kateri koli obliki in hkrati trditi, da ščitimo svetost vsakega človeškega življenja."

Carrie Lam Zahod obtožuje licemerstva

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam pa je zahodne vlade obtožila "dvojnih standardov", zaradi njihove podpore prodemokratičnim protestom v Hongkongu lani, ki jih je zanetil sporni zakon Kitajske, ki je želela uveljaviti novi zakon o nacionalni varnosti. "Ti dvojni standardi so bili pred kratkim še posebej vidni v ZDA," je dejala Lamova in nadaljevala, da lahko zdaj "spremljamo odzive lokalnih oblasti. Ko pa smo imeli lani podobne proteste v Hongkongu, kakšno je bilo njihovo stališče?"

ZDA, Združeno kraljestvo in še nekatere zahodne države so kritizirale policijsko nasilje nad protivladnimi protestniki. ZDA so celo očitale Hongkongu, da si želi izboriti posebne trgovinske privilegije.

Protesti podpore tudi v Evropi

Protesti v Londonu. Foto: EPA
Protesti v Londonu. Foto: EPA

Protesti v znak podpore pa potekajo tudi po Evropi. V Londonu na trgu Trafalgar, in to kljub prepovedi zbiranja zaradi pandemije, kjer so protestniki pokleknili na koleno, prav tako, kot je to storil policist Derek Chauvin, ko je osem minut klečal na Georgeu Floydu, da se je ta zadušil. V Parizu, kjer so se med protestniki in policijo vneli spopadi, manjše proteste pa so pripravili tudi na severu države v Lillu ter na jugu v Marseillu in Lyonu. V Berlinu pred ameriško ambasado, so protestniki vzklikali: "Življenja temnopoltih so pomembna!" (Black Lives Matter.)

Kanada na ulici tudi zaradi smrti Regis Korchinski-Paquet

Protesti so tudi v Kanadi, kjer so zbrani večinoma protestirali v znak podpore Regis Korchinski-Paquet, 29-letni temnopolti ženski, ki je, po besedah policije, padla s svojega balkona prejšnji teden, medtem pa je bila policija v njenem stanovanju. Policija je prišla v njeno stanovanje po klicu na pomoč, zaradi družinskega nasilja. Preiskava, zakaj je padla čez balkon, poteka. Protestniki v Kanadi so pozvali h koncu rasizma v Kanadi, v ZDA in drugod po svetu.

V Italiji, natančneje v Milanu, se je skupina protestnikov zbrala pred ameriškim konzulatom. Na steno pa so narisali mural oziroma grafit z napisom "Ne morem dihati", kar so bile besede Georgea Floyda, ko je umiral med policijsko aretacijo.

Vandali izrabili miroljubne proteste

Številni protestniki nosijo napis
Številni protestniki nosijo napis "Ne morem dihati" (ang. I can't Breathe), besede, ki jih je izrekel George Floyd med aretacijo, tik preden je umrl. Foto: EPA

Sprva miroljubni protesti v ZDA proti policijskemu nasilju in rasizmu so se namreč ponekod sprevrgli v nasilne, saj je določena skupina ljudi izrabila razmere za vandalizem, ropanje in razbijanje trgovin, kar obsojajo tudi protestniki sami, saj tovrstna dejanja odmikajo pozornost od njihovih zahtev in prizadevanj. V 40 mestih po državi so zato lokalne oblasti uvedle policijske ure, tudi v New Yorku in glavnem mestu Washingtonu.

Razmere pa so dodatno zaostrile izjave ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je prilil olja na ogenj rekoč, da so za nasilje na protestih odgovorni radikalni levičarji in antifa - slednjega je v nekem drugem tvitu označil za "radikalno anarhistično gibanje". Je pa te dni družbeno omrežje Twitter umaknilo profil @ANTIFA_US, ki pa so jo vodile bele nacionalistične skupine in sledilce pozivale k nasilju.

Ervin H. Milharčič: Novost je, da Amerika napade Ameriko

Ervin Hladnih Milharčič o protestih v ZDA

Trump pa je v razpletu dogodkov zdaj protestnikom zagrozi tudi s posredovanjem vojske. "Je pa to novost, saj smo navajeni, da Amerika lahko napade kogar koli, to, da Amerika napade Ameriko, tega pa ne pomnimo. Vprašanje je, kdo lahko tu zmaga, saj so znotraj zavezništva Nato. Če še velja ta člen, da so v primeru napada na eno članico napadeni vsi, če Trump napade Ameriko, napade vse nas in bo iz tega nastal res kaos," je v Odmevih za TV Slovenija razmišljal novinar Dnevnika Ervin Hladnik Milharčič.