Ameriški predsednik Donald Trump je na začetku tedna napovedal napotitev ameriške vojske na ulice, kjer se odvijajo protesti in prihaja do izgredov. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je na začetku tedna napovedal napotitev ameriške vojske na ulice, kjer se odvijajo protesti in prihaja do izgredov. Foto: Reuters

Hudi nemiri, ki v ZDA potekajo že več kot teden dni zaradi videoposnetka, na katerem beli policist hladnokrvno ubije neoboroženega temnopoltega Georgea Floyda, so doslej zahtevali več smrtnih žrtev in nedoločeno število ranjenih, aretiranih pa je bilo več kot 5600 ljudi, poroča tiskovna agencija AP.

Najmanj 29 zveznih držav je mobiliziralo svoje nacionalne garde, ameriški predsednik Donald Trump pa nadaljuje agresivno pisanje ter objavljanje svojih misli na družbenem omrežju Twitter.

Trump napovedal napotitev ameriške vojske na ulice
Nasilje se je začelo s strani policije, ki je v ZDA prisotno že desetletja, da ne omenjam nepravične ureditve, segregacije, zatiranja temnopoltih, staroselcev...poleg vsega tega so napadli in uničili polovico sveta skratka s to družbo je nekaj hudo narobe in vse to kar se dogaja danes je samo odraz tega malignega tumorja!
-Don Vito 2020-06-02T08:27:47+02:00
Demokracija je,ko razbijalce in morilce v Siriji,Iranu,Venezueli, pa še v mnogih drugih državah imenuješ opozicija, v tvoji državi pa so ti isti teroristi. Pravičnost pa ameriško.
-Kozorog73 2020-06-02T08:15:16+02:00
Ko oblast nad državljane pošlje vojsko, je to konec oblasti, takrat ima vsak pravico, da to vlado zruši.
-SamoRes 2020-06-02T07:57:01+02:00
Pocasi bodo cez luzo ugotovili, da socializma ne morejo omogocati samo bagatim. Vsa ta jeza nakopicena skozi leta izkoriscanja in nepostnosti je izbruhnila z vso silo.
-vl4do 2020-06-02T08:21:02+02:00
ZDA: Tarče policijskega nasilja med protesti tudi novinarji

Prošnja obrambnega ministra neuslišana
Guverner Virginije Ralph Northam je zavrnil prošnjo obrambnega ministra ZDA Marka Esperja, naj v prestolnico pošlje od 3000 do 5000 pripadnikov nacionalne garde za prikaz sile. Iz njegovega urada so sporočili, da so prošnjo zavrnili zaradi Trumpovega pogovora z guvernerji v ponedeljek, v katerem jih je označil za slabiče, ker na ulice ne pošiljajo vojske. Predsednikov poziv guvernerjem za napotitev vojske je kritizirala tudi županja Washingtona Muriel Bowser. Kritična je bila še do Trumpovega prikaza sile v ponedeljek, ko je policija v Washingtonu še pred policijsko uro razgnala protestnike pred Belo hišo, da se je predsednik lahko fotografiral pred cerkvijo sv. Janeza s Svetim pismom v roki.

Naj se pogovori s protestniki kot je sam svetoval Kitajcem.
-mat 2020-06-02T08:48:23+02:00
Moramo priznati, da je Trumpu uspelo Ameriko narediti spet vodilno v svetu. Po policijskem nasilju, protestih, izvozu orožja v islamsko-šeriatsko diktaturo Saudovo Arabijo, po številu okuženih z virusom.....M.A.G.A., ni kaj.
-KLIPAN 2020-06-02T08:06:59+02:00
Da mirne protestnike s solzivcem in gumijastimi naboji razženeš zgolj zato, da se lahko slikaš z biblijo v roki pred cerkvijo, je sprevrženo dejanje, ki upam, da se mu bo vrnilo v obliki še večjih demonstracij. Storil je namreč prav to, zaradi česar se protestniki borijo. To, da je Trump predsednik s popolnoma nedržavljansko držo, je že dolfo znano. V času krize pa njegovo vedenje eskalira do bizarnosti. Vsak normalen predsednik bi ob nemirih stopil pred kamere in skušal pomiriti javnost. Usedel bi se za mizo z voditelji protestov in obljubil rešitve. Kaj počne on? Grozi s streljanjem, z uporabo vojske, demonstrira svojo moč, da razžene množice zato, da lahko pozira na fotografiji z biblijo v roki. To ni vedenje človeka, ki bi združeval ljudi, to je vedenje psihopata, ki bi rad postal diktator.
-Ocelot 2020-06-02T08:47:09+02:00
Berem komentarje in sem zgrožen, koliko ljudi podpir nasilje. Kaj mislite, da bo to nasilje izboljšalo življenje v ZDA. Glede na količino anarhistov v Sloveniji sem zaskrbljen nad usodo svoje domovine. Vsi, ki zagovarjate nasilje, ste navadni rušilci in nič drugega. Škodo delate tudi sebi, čeprav tega sploh ne razumete.
-mali_piscek 2020-06-02T08:12:20+02:00
Nadaljevanje protestov v ZDA

V NYC po pol stoletja spet policijska ura
Na splošno protesti podnevi do policijske ure potekajo mirno in dostojanstveno, nato pa se marsikje sprevržejo v izgrede. Tudi v ponedeljek so policisti v več ameriških mestih proti protestnikom uporabili solzivec, med drugim v Atlanti, Philadelphii, Little Rocku, Chicagu in Madisonu. V St. Louisu so se obstreljevali policisti in roparji, pri čemer je 21-letni osumljenec umrl, ranjeni pa so bili štirje policisti. Tudi v Las Vegasu je na protestih izbruhnilo streljanje, pri čemer je bil en človek ubit, eden pa ranjen. V New Yorku so v ponedeljek prvič po pol stoletja uvedli policijsko uro, ki pa ni preprečila uničevanja in ropanja trgovin ter izložb. Razjarjeni izgredniki so med drugim vdrli v veleblagovnico Macy's na 34. ulici in razbijali izložbe trgovin po 5. aveniji. Policija je aretirala 700 nepridipravov. Newyorški župan Bill de Blasio je zaradi izgredov policijsko uro podaljšal do nedelje, od torka pa se bo začela že ob 20. uri in ne več ob 23.00. Traja do 5. ure zjutraj. Newyorške oblasti za zdaj še zavračajo pozive k mobilizaciji nacionalne garde, s protesti in nasiljem pa se ukvarja po 8000 policistov na dan.

Meni je bajno zanimivo, kako na trumpovskih youtube kanalih, na katerih so se dolgo časa naslajali nad protesti v Franciji in drugod po EU, zdaj twistajo zgodbo. Ko se protestira proti presvetemu, je naenkrat vse drugače. To ni protest proti rasizmu, to je protest proti sistemu kot takemu. Vse se vrača, vse se plača. Kar v bunker, Trumpek.
-DrKult 2020-06-02T07:59:28+02:00
Morda pa je prav, da Američani na lastni koži občutijo "božansko moč" svoje lastne vojske? Tako kot so jo spoznali milijoni po svetu...
-likovec 2020-06-02T08:14:08+02:00
Tudi sam uživam ko hegemoni in največji teroristi na svetu žanjejo kar so sejali. Temu se reče pravica. Žal mi je sicer za nešteto nedolžnih posameznikov, ki jih podivjana drhal pretepe do smrti in za t.i. small business ownerje, ki jim odnesejo in požgejo vse. Ne pa za prostore multinacionalk, ki praktično ne plačujejo davkov in so svoje imperije zgradili z brutalnim izkoriščanjem delovne sile (ne vem zakaj ne gorijo iStorei, vse v steklu, komot vlomiš, pa ne gre za superge za 100-200$, ampak ultra precenjeno elektroniko za par jurjev). In vsekakor mi ni žal za imperij zla kot celoto. Ta revolucija lahko prinese spremembe za cel svet - tako nujno spremembo sistema, padec neoliberalizma, konec potrošništva in zoro bolj pravične, egalitarne in ekološko usmerjene družbe in sveta
-sdfasgdfg 2020-06-02T09:15:50+02:00
Mislim, da bo potrebna ena humanitarna intervencija Kitajske, da se nenha nasilje nad "zmernimi uporniki". A je Slovenija "upornike" že priznala kot legitimno vlado?
-Balada 2020-06-02T08:09:01+02:00
Hladnokrvni umor temnopoltega ponovno razkriva rasizem ZDA
Številni športniki opozorili na rasizem po smrti Georgea Floyda