V nedeljo se je protestov v Barceloni udeležilo okoli 1000 ljudi, v soboto pa 6000. Foto: EPA
V nedeljo se je protestov v Barceloni udeležilo okoli 1000 ljudi, v soboto pa 6000. Foto: EPA

Po oceni španskih medijev se je v Barceloni protesta udeležilo okoli tisoč ljudi, medtem ko jih je bilo v soboto najmanj 6000. Manjša protesta sta v nedeljo potekala tudi v Gironi in Bilbau, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Barceloni so se protestniki ob vzklikih "Svoboda za Pabla Hasela" zbrali pred glavno železniško postajo, nato pa se odpravili proti središču mesta. Nekateri so nato na osrednji aveniji Rambla postavljali barikade.

Skupina zamaskiranih protestnikov je policiste, ki so varovali sedež policije v mestu, tudi obmetavala s steklenicami, petardami in drugimi predmeti. Najmanj pet ljudi so prijeli, ker so razbili izložbena okna trgovine z oblačili, je na Twitterju sporočila policija.

V soboto ropanje po trgovinah luksuznih proizvajalcev

Razbita izložba Versaceja. Foto: EPA
Razbita izložba Versaceja. Foto: EPA

V soboto pred protesti je županja Barcelone Ada Colau sporočila, da "zagovarjanje svobode izražanja v nobenem primeru ne opravičuje uničenja premoženja, prestrašenja naših sodržavljanov in škodovanja podjetjem, ki jih je kriza že prizadela".

Protestniki so ponoči na mondeni aveniji Passeig de Gracia razbijali izložbe in plenili po trgovinah proizvajalcev Nike, Versace, Tommy Hilfiger, Hugo Boss in Diesel.

Napadli so tudi zgradbo barcelonske borze in zažgali več motociklov.

Od začetka protestov v torek je bilo v katalonski prestolnici in nekaj drugih mestih pridržanih skupno več kot sto ljudi, od tega 32 mladoletnih.

Poškodbe je doslej utrpelo nekaj več kot 80 ljudi, tako protestnikov kot policistov. V torek je ženska, ki jo je zadel gumijasti naboj, izgubila oko.

Devet mesecev zapora za "poveličevanje terorizma"

Policisti v protiizgredni opremi. Foto: EPA
Policisti v protiizgredni opremi. Foto: EPA

Protesti so se začeli v torek zvečer v Kataloniji nekaj ur po tistem, ko je moral katalonski glasbenik v zapor zaradi obsodbe "poveličevanja terorizma in razžalitve monarhije". 32-letnik je bil obsojen na devet mesecev zapora. Poveličevanja terorizma je bil obsojen zaradi več kot 60 tvitov med letoma 2014 in 2016, zaradi žaljenja nekdanjega kralja Juana Carlosa I. ter obtoževanja policije mučenja in ubijanja protestnikov in prebežnikov pa je dobil 25.000 evrov kazni, poroča Guardian.

Amnesty International ter vidni španski umetniki, kot sta igralec Javier Bardem in režiser Pedro Almodovar, medtem trdijo, da je Hasel kaznovan zaradi svojega umetniškega izražanja, kar spodkopava svobodo govora v Španiji.