Katalonski politični vrh je 27. oktobra 2017 naznanil ustanovitev od Španije neodvisne Katalonije, česar pa mednarodna skupnost ni priznala. Foto: Reuters
Katalonski politični vrh je 27. oktobra 2017 naznanil ustanovitev od Španije neodvisne Katalonije, česar pa mednarodna skupnost ni priznala. Foto: Reuters
Quim Torra
"Leto, ki nas ločuje od zgodovinskega datuma, se ni odvilo po naših željah," je v televizijskem nagovoru dejal novi katalonski voditelj Torra. Foto: Reuters
Carles Puigdemont
Nekdanji katalonski voditelj Puigdemont je iz Bruslja ustanovil novo katalonsko stranko Poziv (La Crida). Foto: Reuters
Barcelona
Katalonski politični in javnomnenjski voditelji čakajo na sojenje v povezavi z organiziranjem referenduma in razglasitvijo neodvisnosti. Foto: Reuters

"Leto, ki nas ločuje od zgodovinskega datuma, se ni odvilo po naših željah," je v televizijskem nagovoru dejal novi katalonski voditelj Torra, ki je svoj govor začel s citiranjem razglasitve neodvisnosti. "A poti nazaj ni," je dodal in zahteval oprostitev voditeljev gibanja za neodvisnost, ki naj bi se v prihodnjih mesecih zagovarjali pred sodišči.

V Kataloniji je 1. oktobra 2017 kljub prepovedi španskih sodišč potekal referendum o katalonski neodvisnosti, ki so ga španske oblasti poskusile nasilno onemogočiti. Neodvisnost je ob 42-odstotni udeležbi podprlo 90 odstotkov volivcev. Katalonski regionalni parlament je nato 27. oktobra potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije.

Medtem se je več deset aktivistov separatistične organizacije ANC zbralo pred sedežem pokrajinskih oblasti v Barceloni in zahtevalo objavo deklaracije o neodvisnosti v uradnem listu. "Obletnica je grenko-sladka, dan velikega upanja, ki se ni uresničilo," je menila predsednica ANC-ja Elisenda Paluzie.

Puigdemont ustanovil stranko
Medtem je Carles Puigdemont, voditelj Katalonije v času referenduma in razglasitve neodvisnosti, iz Bruslja – kamor se je zatekel pred pregonom v Španiji – ustanovil novo stranko La Crida, kar pomeni poziv.

Ustanovni kongres stranke bo potekal zvečer, vendar pa so imeli njeni privrženci kar nekaj težav z zagotavljanjem podpore. Številni zagovorniki neodvisnosti so namreč za zapahi, drugi pa so se odločili za bolj zmerno politično pot.

Prvo srečanje podpornikov Puigdemontove stranke naj bi se odvilo v mestu Manresa v središču Katalonije, nedaleč od zapora, kjer so pridržani osumljeni voditelji. Podporniki naj bi poslušali Puigdemontov videonagovor.

Puigdemont naj bi v prihodnjih dneh predstavil svet republike, neke vrste katalonsko vlado v izgnanstvu v Belgiji. Ta naj bi nadaljevala prizadevanja za neodvisnost. "Ne govorimo o snu, govorimo o stvarnosti, govorimo o Republiki Kataloniji," navaja TV oglas nove stranke.

Po razglasitvi odvzem samouprave
Razglasitev neodvisnosti je Španijo potisnila v politično krizo. Osrednja vlada v Madridu je odstavila Puigdemonta, ki je nato zbežal v Belgijo, razpustila parlament in Kataloniji začasno odvzela samoupravo.

Po prisegi nove katalonske vlade junija letos je Katalonija znova dobila nekatera pooblastila, istega meseca pa je prisegla nova španska vlada pod vodstvom socialista Pedra Sancheza, ki se zavzema za dialog, tako da so se napetosti med Madridom in Barcelono umirile.

Torra, ki se po nasvete redno obrača na Puigdemonta, vodi razdeljeno vlado. V njej so tako zagovorniki neodvisnosti za vsako ceno kot tudi tisti, ki se namesto tega zavzemajo za dialog s Sanchezovo vlado.

Katalonski politiki v pričakovanju sojenja
Ta teden je špansko vrhovno sodišče odločilo, da bo moralo 18 nekdanjih katalonskih političnih in civilnodružbenih voditeljev zaradi svoje vloge v poskusu razglasitve katalonske neodvisnosti sesti na zatožno klop. Sojenje bi se lahko začelo v začetku leta 2019. Obtožencem zaradi "upora" grozi tudi po več deset let zapora.

ALDE izključil separatiste
Medtem je Zavezništvo evropskih liberalcev in demokratov (ALDE), ki združuje 64 evropskih liberalnih strank, iz svojih vrst izključilo nekdanjo Puigdemontovo separatistično stranko PDeCAT. "Sklep ne izraža stališča ALDE-ja do španskih notranjepolitičnih zadev. Naša vrata so odprta za vsa nova liberalna in demokratična politična gibanja iz Katalonije, ki bi se morda želeli pridružiti v prihodnosti," so zapisali pri evropskih liberalcih, poroča Politico.

ALDE naj bi septembra predlagal ločitev od PDeCAT-a zaradi "preiskave obtožb korupcije" proti stranki CDC, predhodnici stranke PDeCAT.